Man med kopplingar till konditori åtalas för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

En man som driver konditori i Örebro län misstänks för grovt bokföringsbrott och riskerar näringsförbud. Åtalet kopplas till ett annat av mannens bolag, vilket P4 Örebro rapporterade först.

Två män åtalas nu vid Ekobrottsmyndigheten. En av dem sitter i styrelsen för ett stort bolag som driver ett konditori i Örebro län. Han har tillsammans med en annan man även drivit ett bolag med verksamhet för HVB-hem.

Männen misstänks ha åsidosatt bokföringsskyldigheten för bolaget. De ska bland annat ha utelämnat väsentlig information i årsredovisningen – som att det saknades tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg att driva HVB-hem, trots att man påstått motsatsen.

IVO har också avslagit tillståndsbegäran och polisanmält företrädarna.

Nu riskerar männen näringsförbud i tre år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ett HVB-hem och hur fungerar det? I klippet berättar Petra Olsson, områdeschef på socialförvaltningen i Östersund, hur det funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.