Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland, svarar i klippet på hur barn- och ungdomsidrotten har återhämtat sig. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Ungdomsidrotten i Östergötland har återhämtat sig efter pandemin

Publicerad

Barn- och ungdomsidrotten i Östergötland är tillbaka efter pandemin. Det visar nya siffror från Riksidrottsförbundets för 2023.

– Det är jätteroligt att se. På många håll är den starkare än innan pandemin. Det har gått fortare än vad jag hade förväntat mig och många föreningar har gjort ett fantastiskt jobb, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef RF-SISU Östergötland.

Vilka idrotter har återhämtat sig bäst? Kristin Lönnqvist svarar i klippet ovan.

Effekterna av coronapandemin på idrottssamhället, särskilt för barn och ungdomar, var påtagliga med en betydande nedgång i deltagande i idrottsaktiviteter.

Även om det fanns vissa förbättringar redan under 2022, fortsatte statistiken att visa en nedgång jämfört med tiden innan pandemin. Nu, med de senaste siffrorna för 2023, är det tydligt att man har kommit ikapp och återhämtat sig.

– Vi ser en positiv trend. Det är ju kul att idrotta och vi ser att många föreningar skulle kunna ta emot ännu fler barn och unga om de bara hade någonstans att vara. Det finns en anläggningsbrist och då är det svårt att kunna erbjuda några träningstider, säger Kristin Lönnqvist.

Deltagartillfällen 7-25 år Östergötland (LOK)

2019: 2 230 721

2020: 1 996 968

2021: 1 906 881

2022: 2 091 650

2023: 2 286 670

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan sju och 25 år. Genom LOK-stödet mäts varje år barn och ungdomars deltagande i föreningsidrotten.

Källa: RF-SISU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.