Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under en presskonferens på fredagen berättade socialnämndens ordförande Monica Holtstad och Kristin Salokannel från polisen om den mycket allvarliga situationen i Norrköping. Hör dem i videon. Foto: Axel Brantemo/SVT

Våldsvågen i Norrköping – socialnämndens minus fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Dyra placeringar av ungdomar som är i, eller riskerar dras in i, kriminalitet gör att socialnämndens minus på 12 miljoner i fjol ser ut att bli minus 24 miljoner under 2024. Så slår våldsvågen även mot skattebetalarna i Norrköping.

– Det är en extrem situation för socialkontoret i Norrköping. Över tid har kontoret klarat sin budget, men det gör vi absolut inte nu, säger socialnämndens ordförande Monica Holtstad (L).

Placeringarna kostar väldigt mycket pengar och mer om det hör du i videon.

Budgeten påverkas också av att människor kring de kriminella ibland behöver skyddsplaceras. Det rör sig till exempel om föräldrar och syskon.

”Staten sätter priset”

När det gäller SIS- och HVB-hem menar Holtstad att kommunen inte kan göra så mycket åt kostnaden.

– SIS-hemmen sätter staten pris på och nu har vi inga subventioner längre . HVB-hemmen är tjänster vi köper in.

Polisen jobbar ihop med kommunen

Polisen instämmer i att situationen i staden är mycket allvarlig och att den varit det under en tid. Avhopparverksamheten är en metod för att bryta rekryteringen till gängen.

– Vi samarbetar nära med socialtjänst, skolor, fritidsverksamheter och familjerna. Allt behöver vara på plats, säger Kristin Salokannel, chef för polisens ungdomsgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.