Karin Simonson Alm är konfliktledare Vårdförbundet Kronoberg. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Vårdförbundet: Finns fall av felaktigt skyddsarbete i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet anser att Region Kronoberg vid ett antal tillfällen brutit mot övertidsblockaden genom att beordra skyddsarbete, något som kan innebära krav om skadestånd.

– Det finns några fall som vi känner till, säger Karin Simonson Alm, vice avdelningsordförande, vårdförbundet i Kronoberg.

Sedan övertidsblockaden trädde i kraft har 44 skyddsarbeten beordrats inom Region Kronoberg. Skyddsarbete, som innebär att övertidsblockaden bryts, får bara beordras om det finns risk för liv och hälsa.

Men Vårdförbundet anser att flera regioner använt skyddsarbete på ett felaktigt sätt, och kräver nu skadestånd från flera arbetsgivare, rapporterar Ekot.

Det handlar om drygt 100 fall i landet där Vårdförbundet kräver mellan 70 000 och 140 000 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar, så har övertidsblockaden påverkat Region Kronoberg den första veckan. Foto: SVT

Felaktiga fall av skyddsarbete i Kronoberg

I Kronoberg har inga krav på skadestånd ännu lämnats in, men Vårdförbundet i Kronoberg bekräftar att man tror sig ha sett ett antal fall av felaktiga skyddsarbeten även här.

– Jag vet inte hur många vi anser är felaktiga just nu. Regionen har skickat in ett 20-tal men vi har inte fått in för de sista dagarna. Vi väntar in att det ska komma in fler, säger Karin Simonson Alm, vice avdelningsordförande, vårdförbundet i Kronoberg

På måndag ska facket möta arbetsgivaren för att diskutera varje enskilt fall, och därifrån gå vidare med eventuella tvister.

Kan det vara så att regionen presenterar en tillfredsställande förklaring till varför de beordrat skyddsarbete i enskilda fall?

– Ja, det vet vi inte förrän vi har haft mötet, säger Karin Simonson Alm.

SVT har sökt Regionen för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.