Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre tips på hur du kan skydda ditt barn mot kriminalitet. Foto: Johanna Talamo/SVT

Så skyddar du ditt barn mot gängkriminalitet

Publicerad

Enligt en ny rapport från Bris söker allt fler barn som tvingats in i kriminella nätverk samtalsstöd. I klippet delar Unga Kris ordförande, Jacob Fraiman, med sig av tips på hur du kan skydda ditt barn mot gängkriminalitet.

Sedan sommaren 2023 har det, enligt Bris rapport, varit en kraftig ökning av samtal där barn önskar hjälp att ta sig ur gängkriminalitet. I rapporten beskriver Bris att barnen mår dåligt, är rädda och har svårt att se en väg ut.

Arbetar med unga i riskzonen för kriminalitet

Jacob Fraiman har tidigare levt en kriminell livsstil, idag arbetar han bland annat med unga i riskzonen för brott och missbruk.

I klippet ger han råd till föräldrar hur man kan skydda barn mot gängkriminalitet.

Bris: Samhällsinsatser brister

Enligt Jacob Fraiman började kriminella värva unga för att begå grova brott när fängelsestraffen höjdes. Han beskriver att barn som dras in i kriminalitet ofta har låg självkänsla och vill känna gemenskap.

– Vi får hoppas att det blir ljusare, för det har varit ett mörker. Det är inget samhälle som jag vill att mina barn ska växa upp i, säger han.

Enligt rapporten från Bris är stödinsatserna i samhället bristande och barn upplever dem ofta som ett straff snarare än stödjande och vårdande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.