Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör restaurangchefen Sofia Erikssons bästa tips för att få mycket dricks. Foto: Julia Carlbaum/SVT

”Dricksdrottningen”: Dricksen är en morot att stanna kvar i branschen

Uppdaterad
Publicerad

Hur viktigt tycker restaurangpersonalen själva att det är med dricks och hur mycket extrapengar får de in på en månad? SVT:s reporter begav sig ut i krogmiljon i Uppsala i jakt på svar.

I en rad inslag har SVT Uppsala rapporterat om drickskulturen i restaurangbranschen. Men hur mycket extrapengar kan det egentligen bli för servicepersonalen i dricks?

– Det är ett bra extratillägg på lönen. Det brukar bli mellan 1 000 och 3 000 kronor extra per månad, säger kocken Kifah Hsam och på hans arbetsplats delar all personal på dricksen.

”Tror att gästerna känner att jag trivs”

Sofia Eriksson jobbar som restaurangchef på en restaurang och bar i centrala Uppsala.

– Det är inte en bransch med superbra betalt. Dricksen är en morot att stanna kvar i branschen.

Hon kallas skämtsamt för ”Dricksdrottningen” av sin chef.

– Jag tror att gästerna känner av att jag trivs med mitt yrke.

I videon: Hör ”Dricksdrottningens” bästa tips för att få mycket dricks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.