Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam tycker att lagförslaget om juridiskt kön är ett steg i rätt riktning, men skulle gärna se att Sverige lagstiftade om ett tredje kön. Foto: Hanna Aqvilin

Sam kommer byta juridiskt kön om lagen röstas fram

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen röstades den nya lagen om könstillhörighet igenom i riksdagen. En lag som splittrat partier och skapat debatt. Men få av dem som det faktiskt handlar om har vågat uttala sig – av rädsla för hot och hat. Vi har träffat Sam.

– Jag tycker inte den här debatten har varit balanserad. Och jag vill bidra med mitt perspektiv.

Vi träffar Sam på ett kafé någonstans i Sverige. Sam har örhängen formade som cyklar, för cykla är något hen älskar. Sam är ickebinär – alltså varken man eller kvinna eller kanske lite både och.

– Jag tycker att den nya lagen är absolut nödvändig. Den är ett litet och försiktigt steg i rätt riktning.

Sedan 1972 är det tillåtet att från 18 års ålder byta juridiskt kön. Alltså få ett nytt personnummer där den nästa sista siffran visar om man är kvinna eller man. Men för att få göra det krävs att man minst fått diagnosen könsdysfori – alltså känslan av att inte höra hemma i sin egen kropp – vilket innebär en lång process inom transvården.

”Vill helst byta till tredje kön”

Med den nya lagen behövs ingen sådan diagnos, utan det räcker med ett intyg från en vårdkontakt, åldern sänks från 18 till 16 år och även ickebinära kan få byta juridiskt kön.

– Jag vill helst att man skulle kunna byta till ett tredje kön, men jag orkar inte vänta så jag kommer ändra juridiskt kön om det nya lagen går igenom, sa Sam innan omröstningen.

Följ SVT:s liverapportering om nya könstillhörighetslagen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.