Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diego Armando Maradona ständigt i argentinarnas medvetande. Foto: CIRO FUSCO

Det stormar inför rättegången mot läkare anklagade för Diego Maradonas död

Uppdaterad
Publicerad

Diego Maradona avled den 25 november 2020. Om en dryg månad inleds rättegången mot den sjukvårdspersonal som anklagas för vårdslöshet i samband med legendarens död.

Tonläget spetsas till ytterligare när en expert säger att kokain möjligen kan ha bidragit till det för tidiga dödsfallet.

När Maradona, då 60 år, dog av en hjärtattack efter att han rehabiliterade en operation av en blödning i hjärnan utlöste det ett trauma i det fotbollstokiga landet där det fanns en närmast religiös dyrkan av ikonen.

Direkt ifrågasattes det om Maradonas liv kunde ha räddats och om läkarna varit vårdslösa.

2021 släpptes en rapport av en panel på 20 personer som visade att Maradona lämnades i sin ensamhet i tolv timmar före sin död och den pekade ut åtta personer i vårdteamet för försummelse, uppger AP.

Inför rättegången som inleds i Buenos Aires 4 juni har nu den anklagade sjukvårdspersonalen, där det riskeras straff på mellan åtta till 25 års fängelse, begärt en egen utredning, som offentliggjordes under måndagen.

Kokain kan ha spelat in i dödsorsaken

Läkaren Pablo Ferraris rapport drar slutsatsen att Maradonas snabba, oberäkneliga hjärtslag antingen var av naturligt ursprung eller härrörde från en ”extern” faktor, möjligen en drog som kokain som Maradona var känd för att ha missbrukat tidigare.

Ferrari sa att han inte kunde göra en toxikologisk rapport baserad på Maradonas otillräckliga urinprov.

Åklagarmyndigheten kritiserade expertrapporten för att den hastigt snickrats ihop på 72 timmar och anklagade Ferrari för att ha försummat fyra års bevisinsamlande till förmån för ”en minimal del av bevis som försvaret erbjuder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.