Domanski Lyfors om efterspelet i Spanien: ”Fruktansvärt” Foto: Bildbyrån

Domanski Lyfors om efterspelet i Spanien: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens VM-guld skuggas av en stor skandal.

Sverige möter den nyblivna världsmästaren i Nations League om mindre än en månad och reagerar kraftigt.

– Luis Rubiales agerande i samband med VM-firandet är fruktansvärt och förkastligt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Det var i samband med firandet av det historiska VM-guldet som spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales kysste stjärnan Jenni Hermoso på munnen.

I dag på ett extrainsatt möte väntades han meddela sin avgång – istället upprepade han flera gånger att han kommer att sitta kvar och beskrev rapporteringen kring händelsen som en häxjakt.

Många har reagerat på händelsen och Hermoso har själv gått ut med att hon inte vid något tillfälle samtyckt till kyssen.

”Full respekt”

Under kvällen gick spelarna ut med att de bojkottar spel i landslaget så länge Rubiales sitter kvar.

– Jag har full respekt för de spanska spelarnas reaktioner, säger Marika Domanski Lyfors i ett uttalande.

Sverige, som förlorade semifinalen mot Spanien i VM, möter laget när Nations League drar igång i höst. Lagen ställs mot varandra i gruppspelet i Göteborg den 22 september.

Nations League fungerar som OS-kval och bara vinnaren i gruppen har chans att nå mästerskapet.

– Vad konflikten leder till och om det kommer att påverka det spanska lag som ska möta oss i Göteborg den 22 september är alldeles för tidigt att säga och det är inget vi ska spekulera i, säger Domanski Lyfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.