USA:s världsmästare från 2019 firades med en parad när de kom hem från Frankrike. Foto: Mike Segar / BILDBYRÅN

USA och Mexiko släpper ansökan till dam-VM 2027 – två kandidater kvar

Uppdaterad
Publicerad

USA och Mexiko släpper sin ansökan om att arrangera fotbolls-VM för damer 2027.

Man jobbar nu vidare för att få arrangera turneringen 2031. Det betyder att enbart Brasilien och ett gemensamt bud från Tyskland, Nederländerna och Belgien återstår för 2027, skriver AP.

– Vi känner att om vi flyttar vårt bud till 2031 kommer vi att börja bygga upp till det mest framgångsrika dam-VM någonsin, säger mexikanska fotbollsförbundets ordförande Ivar Sisnieg.

USA:s fotbollsförbund säger att satsningen på 2031 ska möjliggöra en jämlik turnering likvärdig med herrmästerskapet, eller i alla fall närma sig betydligt.

Ska använda arenor från herr-VM 2026

Fifa kommer att satsa nästan tio miljarder kronor i prispengar för herr-VM 2026, ett arrangemang som delas av USA (en majoritet av matcher), Mexiko och Kanada. Förra året delade Fifa ut 1,2 miljarder kronor i prispengar efter dam-VM i Australien och Nya Zeeland.

– Det kommer att bli ett rekord-VM för damfotboll och som kommer att stärka sporten ytterligare, säger USA:s fotbollsförbunds ordförande Cindy Parlow.

Planen är att använda stora delar av herr-VM:s arenor från 2026 till damernas mästerskap 2031.

Fifa kommer att utse värd för 2027 års VM för damer vid en kongress i Bangkok 17 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.