Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tilda Månsson om vägen till OS. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Tilda Månsson jagar OS-plats i triathlon i Uzbekistan

Publicerad

Tilda Månsson, 20, tvingades bryta lördagens tävling på grund av cykelproblem.

Men i helgen kan den talangfulla triatleten ta ett stort kliv mot OS under en tävling i Uzbekistan.

– Nu är det bara att köra, säger Månsson till SVT Sport.

I japanska Yokohama inledde Tilda Månsson lördagens tävling i VM-serien med imponerande simning. 20-åringen var bland de snabbaste i vattnet och var inte långt bakom täten.

– Jag var väldigt nöjd och kände att jag kunde få till en bra cykling, säger Månsson till SVT Sport.

OS i Paris 2024

Sadeln gick sönder

Men när hon väl skulle växla till cykeln uppstod problem.

– Direkt när jag hoppade upp på sadeln så åkte den hela vägen ner i botten och jag har den ganska högt upp i vanliga fall, säger hon och fortsätter:

– Skruven som höll uppe sadeln hade gått sönder. Det fanns ingenting att göra. Jag cyklade två varv och försökte dra upp sadeln men det gick inte. Jag cyklade i förnekelse och ville verkligen komma i mål, men min bror Hampus sa åt mig att inte fortsätta. Det är inte bra för benen.

Vad gick igenom huvudet då?

– Det var så klart jättetråkigt. Det kan hända vem som helst. Men det är riktigt surt att det hände på en tävling där jag hade en bra simning.

Talangen behövde alltså bryta tävlingen och gick miste om viktiga poäng i jakten på en OS-plats. Men Månsson ser positivt på möjligheterna att få resa till Paris och tävla i sommar.

”Min bror har full koll”

Vid ett bra resultat i helgens världscuptävling i Uzbekistan kommer 20-åringen kunna kvalificera sig till OS.

– Sen är det SOK (Sveriges olympiska kommitté) som bestämmer om man får köra eller inte. Även om jag klarar de internationella kvalkriterierna så är det ändå SOK som tar det sista beslutet, säger Månsson och fortsätter berätta om kriterierna för att kvala in till OS:

Hör Månsson berätta mer om vägen till OS i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet