Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sverige vinna rysaren i femte set i spelaren ovan. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Sverige vann rysare i femte set

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gjorde ett fantastisk sista set mot Spanien och vann den första matchen i Golden League-spelet. Matchbollen slogs in av Alexandra Lazic till 15-12 i det femte setet.

– Säkert en underhållande match eftersom den gick fram och tillbaka och kul att spela men skönt att den slutade så bra, säger Isabelle Haak till SVT Sport.

Det var dukat till volleybollfest i Lund när Sverige lett av superstjärnan Isabelle Haak tog sig an Spanien i den första matchen i Golden League. Och det blev en riktig holmgång som publiken i den välfyllda arenan fick se.

Sverige började klart bäst och hade under nästan hela första setet initiativet men sloknade på slutet och bjöd in Spanien. Framförallt servemottagningen fallerade för Sverige när Spanien vann med 28-26.

I andra set såg det ut som att Sverige skulle hamna i rejäl brygga när Spanien ledde med 21-16. Men då kom passaren Hilda Gustafsson in för första gången. Gustafsson servade starkt och Sverige svarade för en mäktig vändning. Åtta raka bollar vanns av de blågula och Sverige vann andra set med 25-22.

Matchen svängde fram och tillbaka och i det tredje var Spanien starkare (22-25). Men i det fjärde setet kom återigen Sverige tillbaka, framförallt genom riktigt bra försvarsspel där liberon Emmy Andersson grävde upp det mesta. 25-18 till Sverige.

SVT:s expert Andrea Jacobsson menar att det var Anderssons bästa match hon sett.

– Det tycker jag. I dag i andra halvan av matchen är det en självklarhet i hennes agerande som jag anser att en libero måste ha, säger Jacobsson.

Matchen avgjordes i ett femte set där Spanien på nytt tog tillbaka initiativet och gick fram till 4-1. Men sedan gjorde Sverige en ny vändning. Ett mycket bra försvarsspel bäddade för Sverige och när de viktiga poängen behövde göras var det förstås Isabelle Haak som svarade för de flesta, 33 p, när Sverige vann med 15-12.

Det finns mer att hämta av Sveriges spel och det kan behövas när man på söndag möter tuffaste motståndet i Golden League, Belgien.

– Det är inte lätt att hitta tempo och rytm så snabbt. Vi har bara tränat i fem dagar tillsammans. Det är väl bra att matchen blev lång så vi fick träna lite mer, skrattar Haak.

Golden League, Lund:

Spanien-Sverige 2-3

(28–26, 22–25, 25–22, 18–25, 12–15)

17 maj: Spanien, i Lund, seger 3–2.

19 maj: Belgien, i Lund.

25 maj: Azerbajdzjan, i Blaj (Rumänien).

26 maj: Rumänien, i Blaj.

31 maj: Slovakien, i Bratislava (Slovakien).

1 juni: Slovenien, i Bratislava.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.