Ingen får flytta in i de 160 nya lägenheter som byggts i Märsta. Foto: SVT

Här står 160 nya lägenheter tomma

Uppdaterad
Publicerad

160 nya lägenheter i Märsta står tomma sedan Peab byggt hus utan att kolla att man ägde marken.

Det råder bostadsbrist i hela landet och inte minst i Stockholm. Ändå står 160 lägenheter helt tomma i Märsta. Orsaken är att Sigtuna kommun och byggbolaget Peab inte kan komma överens om vem som äger marken som husen står på. Därför kan inga lägenheter hyras ut.

– Vi har naturligtvis inte gjort fel. Det är helt enkelt så att det inte finns något giltigt avtal i det här fallet, säger Ulf Bergh, kommundirektör Sigtuna kommun

”Skrivit fyra avtal”

– Peab och Sigtuna har skrivit fyra avtal. Bygglov och startbesked har beviljats. Vi kunde inte dra någon annan slutsats än att Sigtuna ville att vi skulle bygga, säger Charlotte Hagö, kommunikationschef, Peab.

För fyra år sedan skrevs markavtal mellan Sigtuna kommun och Peab, men kommunen menar att avtalet inte är giltigt, bl a för att det inte skrevs under av kommunfullmäktige, utan av en tillförordnad stadsbyggnadschef. Men trots det tog kommunen emot en betalning för marken.

–Ursprungligen var det 39 miljoner, men idag är det ett annat värde på det, säger Ulf Bergh, kommundirektör Sigtuna kommun.

Kommunen behöll pengarna, ända till förra året.

Om de har ett avtal som är påskrivet av någon som representerar kommunen och har betalat 39 miljoner kronor. Kan de inte ha trott att det är ett avtal som gäller?

– Vad de har trott eller inte det får de svara på själva. Men för oss var det hela tiden klart att det inte fanns något avtal, Ulf Bergh, kommundirektör.

Accepterar inte återbetalningen

Peab har noterat återbetalningen, men kommer inte att acceptera den.

– Vi godkänner inte den betalningen och har bokfört den som en skuld, Charlotte Hagö, kommunikationschef.

Hur kommer det sig att ni inte godkänner den återbetalningen?

–Vi för fortfarande samtal med kommunen för att lösa situationen.

Men Ulf Bergh, kommundirektör Sigtuna kommun tror att situationen kommer att lösas.

– Jag är övertygad om att vi kommer att komma överens eftersom vi kan inte ha fyra nybyggda hus i en situation när människor står och ropar efter att få bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.