Foto: TT

Dags för mer snö – ny klass 1-varning

Uppdaterad
Publicerad

Då var det dags igen. Under kvällen och natten väntas det falla mellan fem till tio centimeter snö. Men det blir inte riktigt samma snösmocka som tidigare under veckan, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Under natten till lördag väntas det enligt SMHI komma mellan fem och tio centimeter snö på flera håll i landet. 

– Man har valt att gå ut med en klass 1-varning även om det var lite gränsfall, och det tycker jag var ganska bra för det kommer trots allt att snöa lite, även om det inte blir samma snösmocka som i tisdags, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Klass 1-varningar för snöfall är utfärdade i Uppland och Sörmland, samt delar av Värmland och Närke.

I landets västra delar är samma vädervarning för snöfall utfärdad för Bohuslän, Göteborg, Halland och Västra Sjuhäradsbyggden. 

På många håll i fjällen är varningar utfärdade för mycket hårda vindar som i kombination med snöfall kan orsaka snödrev.

Mildare lördag

Den här gången handlar det om en rak frontzon som passerar åt sydost, förklarar han.

– Mot kvällen kommer det att förstärkas lite och imorgon förmiddag släpper det mesta. Då blir det mildare temperaturer, runt noll grader eller ett par minusgrader, det beror på hur pass molnigt det blir.

Det handlar om åtminstone fem millimeter snö, i smält form, som faller under loppet av sex timmar, men exakt hur mycket snö det blir är lite osäkert.

Snön kan stanna

På lördagskvällen faller temperaturerna återigen ner mot 8-9 minusgrader, vilket är något mildare än på fredagen. Och även om början av nästa vecka blir något mildare tror Nitzan Cohen att vintervädret håller i sig.

– Den senare delen av nästa vecka väntas det bli kallare igen.

Kommer snön att hinna smälta bort tills dess?

– Nej det tror jag inte, är det klart väder nattetid så är det tillräckligt kallt. Det skulle kunna hålla den här gången om det inte kommer någon otrevlig överraskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.