Kim Jong-Un hävdade i sitt tv-sända tal att Trump kommer att få ”betala dyrt” för sitt tal i FN, där Trump kallade diktatorn för ”rocket man” och sa att han är ute på ett självmordsuppdrag. Foto: AP/TT

Kim Jong-Un i tv-tal: ”Trump är sinnesrubbad”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas Kim Jong-Un skärper tonen mot USA:s Donald Trump. I ett tv-sänt tal till nationen under fredagen kallade han presidenten ”sinnesrubbad” och beskrev Nordkoreas tester av kärnvapen som ”rätt väg att gå”.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sa, i något för diktatorn så ovanligt som ett tv-sänt tal under fredagen nordkoreansk tid, att man kommer bjuda på ”den högsta nivån av hårdnackade motåtgärder” någonsin. Han kallade även Donald Trump ”sinnesrubbad” och bekräftade att Nordkoreas kärnvapenprogram är under utveckling.

Kim Jong-Un sa att Trumps tal inför FN:s generalförsamling på tisdagen gjort honom övertygad om att kärnvapenprogrammet är ett ”steg i rätt riktning”.

Överväger vätebombstest

”Hans uttalanden har, snarare än att skrämma mig, övertygat mig om att vägen jag valt är riktig och att det är den jag måste följa till slut”, ska Nordkoreas ledare ha sagt i uttalandet som sändes av den officiella nordkoreanska tv-kanalen KCNA.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att landet kan komma att överväga att testa en vätebomb i Stilla havet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Kallar Trump gangster

Han hävdade också att Trump kommer att få ”betala dyrt” för sitt tal i FN, där Trump kallade diktatorn för ”rocket man” och sa att han är ute på ett självmordsuppdrag. Kim Jong-Un sa även i sitt tal att Trump inte är i stånd att leda ett land och kallade honom för ”en gangster som gillar att leka med elden”.

Japans kabinettssekreterare Yoshihide Suga säger att Kim Jong-Uns uttalande är ”absolut oacceptabelt” och att ledaren med sitt uttalande provcerar och äventyrar den internationella säkerheten.

Vid samma tid som Kim Jong-Un höll sitt tal meddelades att Nordkoreas utrikesministers tal i FN blivit framflyttat till lördag. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.