Foto: Ulf Sandlund

Frän lukt av rök över Sarajevo

Uppdaterad
Publicerad

En frän lukt av rök vilade över Bosniens huvudstad Sarajevo på lördagen, dagen efter att uppretade demonstranter tänt eld på flera regeringsbyggnader inklusive presidentpalatset.

Omkring 150 människor runt om i landet ska ha skadats i sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter – varav flera skadade uppges ha varit poliser.

Räddningstjänsten arbetade hela natten med att släcka bränder i byggnader. Även bilar och tidningskiosker hade stuckits i brand. Nu stålsätter sig Sarajevoborna för mer oroligheter under dagarna som kommer.

– Det är så sorgligt att se den här staden i lågor mindre än 20 år efter att den genomgått ett annat helvete, säger Jasminka Fisic, en Sarajevobo till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till det blodiga Bosnienkriget mellan 1992 och 1995.

Protesterna började i onsdags. Vreden rör den höga arbetslösheten på 44 procent och det faktum att tidigare statsägda fabriker privatiserats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.