Dennis Quaid gör en roll i ”A dog's purpose”.
Dennis Quaid gör en roll i ”A dog's purpose”. Foto: A dog's purpose
Debattinlägg

”Sluta använda djur som ofrivilliga skådespelare”

Opinion ·

”I USA finns en organisation, American Humane Association, som övervakar filminspelningar och ser till att djuren i filmerna behandlas väl.
Tyvärr gjorde de inte sitt jobb i fallet med Lasse Hallströms senaste film”, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I ett filmklipp släppt av den amerikanska sajten TMZ går det att se hur en djurskötare tvingar ner en hund i en bassäng med forsande vatten.

Händelsen ägde rum under inspelningen av den svenska regissören Lasse Hallströms nya film ”A dog's purpose” och den är det senaste i raden av argument för att sluta använda djur som ofrivilliga skådespelare.

I filmklippet går det att se hur en djurskötare i samband med inspelningen av filmen försöker tvinga ner en skräckslagen schäfer i bassängen medan någon annan filmar med mobilkamera och kommenterar scenen.

I ett annat klipp befinner sig hunden i vattnet och försvinner ner under ytan, i bakgrunden ropar hörs personer ropa om att hunden behöver hjälp.

Enligt uppgifter till TMZ var regissören Lasse Hallström på plats under hela inspelningen men han skriver själv på Twitter att han inte såg den aktuella händelsen.

Att djur används i filmer är inget nytt och det finns tyvärr flera exempel på hur djur farit illa i samband med filminspelningar – exempelvis dog 27 djur i samband med inspelningen av den populära filmen ”The Hobbit”.

Vi har också sett avslöjande bilder på hur djurtränare i USA slår djur i samband med att de tränas för att vara med i filmer, eller att djur hålls i undermåliga miljöer – nyligen kunde vi se hur en uggla som användes i inspelningen av Harry Potter-filmerna hölls i en alldeles för liten och ostädad bur.

Och djur används också i Sverige i film och tv. I den svenska succén ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” användes en elefant under inspelningen vilket väckte en del kritik.

Och många hör av sig till Djurens Rätt och ifrågasätter varför tv-programmet ”Fångarna på fortet” använder levande tigrar i programmet.

För trots att vi befinner oss i år 2017 fortsätter djur att användas som underhållningsföremål i en lång rad sammanhang. Gemensamt för dessa är att de använder djur för människans nöjes skull – det ligger inte i djurens intresse att transporteras, att tvingas göra konster eller att vara ofrivilliga skådespelare.

Fler filmproduktioner borde göra som filmer som ”Noah” och ”Djungelboken”, som både två enbart hade animerade djur i sina filmer. Då behöver ingen utsättas för lidande och filmerna blir precis lika sevärda för publiken, som kan njuta av sina popcorn i biosalongen med gott samvete.

I USA finns en organisation, American Humane Association, som övervakar filminspelningar och ser till att djuren i filmerna behandlas väl.

Tyvärr gjorde de inte sitt jobb i fallet med Lasse Hallströms senaste film, men tills vi får en lagstiftning som skärper reglerna för hur djur får användas inom underhållningsbranschen så finns det bara två alternativ för den som vill komma till rätta med denna problematik.

1. Att det görs en striktare överenskommelse mellan de som ansvarar för inspelningarna, djurorganisationer och tittarna som garanterar att inga djur har kommit till skada vid inspelningen. Djur ska inte behöva lida, och vi som biobesökare ska inte behöva känna en orosklump i magen över vad filmerna har utsatt djur förs.

2. Att helt enkelt välja bort filmer och annan typ av underhållning som använder sig av levande djur. På samma sätt som vi väljer bort produkter där djur farit illa kan vi göra detta med filmproduktioner som plågar djur.

För det som är roligt ska vara roligt för alla. Annars är det inte roligt för någon.

Fotnot:

Ablin Entertainment har nu tillsammans med distributören Universal pictures beslutat att premiären ska skjutas upp i väntan på att utredningen om händelsen är klar. Källa: Kulturnyheterna

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.