Poeterna Gunnar Harding och CD Wright gästar veckans Babel. Lina Wennersten
Poeterna Gunnar Harding och CD Wright gästar veckans Babel. Foto: Lina Wennersten

Beat-poesi, kärlek och stand-up

Poeterna Gunnar Harding och C.D. Wright gästar Babelstudion. Vi pratar kärlek och relationer med Javier Marías, och så får Jonas Hassen Khemiri en lektion i stand-up av Henrik Schyffert.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Poeten Gunnar Harding. Lina Wennersten
Poeten Gunnar Harding. Foto: Lina Wennersten
Poeten CD Wright. Lina Wennersten
Poeten CD Wright. Foto: Lina Wennersten
Skådespelerskan Annika Hallin. Lina Wennersten
Skådespelerskan Annika Hallin. Foto: Lina Wennersten
CD Wright, Jessika Gedin och Gunnar Harding. Lina Wennersten
CD Wright, Jessika Gedin och Gunnar Harding. Foto: Lina Wennersten

Poeten Gunnar Harding har sedan länge varit en starkt lysande stjärna på den svenska poesi-himlen. Han debuterade 1967 med diktsamlingen Lokomotivet som frös fast, en diktsamling  tydligt inspirerad av de amerikanska beatnik-poeterna och jazzen.
Han har skrivit en lång rad diktsamlingar, gjort avstickare in i romanernas värld, översatt amerikansk undergroundpoesi och verkat som redaktör för en lång rad tidskrifter. Han innehar även en av stolarna i den litterära akademin Samfundet De nio. Nu är han aktuell med självbiografin Mitt poetiska liv och Gunnar Harding kommer till Babel för att prata om sina snart 50 år som poet.

Veckans andra gäst, den amerikanska författaren C.D. Wright, är ett annat stort namn inom poesin. Ett urval av hennes dikter översattes nyligen till svenska och finns nu att läsa i samlingsvolymen Fånge hos mjuka ord. Hon är vida ansedd för sin förmåga att genom lyrikens språk måla upp vackra scener, men har även publicerat litterära kartor över både Rhode Island och Arkansas.

Den spanske författargiganten Javier Marías är ständigt nobelpristippad. Nu är han aktuell med en ny roman: Förälskelser. Det är en berättelse om kärlekens mörka baksida, om den destruktiva kraft som trots att den sällan belyses ryms i förälskelsens omstörtande kraft.
Babel reste till Madrid för att träffa författaren i hans hem.

Dessutom har Babel träffat Julian Better. I boken Jag var barn i gulag berättar han om sin uppväxt i det ökända Butyrka-lägret dit Stalin skickade människor som av den sovjetiska staten ansågs som folkfiender.

Även denna vecka ger sig Babels praktikant Jonas Hassen Khemiri ut på ett textuppdrag. Den här gången bär det av till Rival för att med hjälp av komikerstjärnan Henrik Schyffert försöka sig på att skriva och framföra en stand-up-text. Se förhandsklipp här.

Välkomna!