Julkalendern: Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst julkalendern-mysteriet-pa-greveholm--grevens-aterkomst

skicka din bild till malarboken@svt.se

Hjälp oss Pynta Greveholmssidan!

Nu behöver vi er hjälp till att pynta greveholmssidan! Spara bilden du gör i målarboken nedan och mejla den till oss, så kommer kanske din bild upp på sidan!
Skicka din teckning till: malarboken@svt.se

FAQ: Sprak och de mystiska kristallerna

Frågor och svar om spelet till årets julkalender.

Läs mer

Vad är det första jag ska göra när jag kommer in i spelet?

Din första uppgift är att sätta ihop Sprak. Du gör detta genom att klicka på Spraks olika kroppsdelar som ligger utspridda i skrothögen.

Hur navigerar man i spelet?

Du styr Sprak genom att klicka dig fram med musen till den plats du vill att Sprak ska förflytta sig till.

Jag har fastnat i spelet och kommer inte vidare, vad ska jag göra?

Antagligen är det för att du inte hittar det föremål du söker. Tänk på att leta precis överallt, klicka dig fram och ta dig runt i de olika miljöerna. Kanske måste du gå tillbaka där du var innan?

Det har kommit in den del mejl om barn som fastat tidigt i spelet (obs läs inte detta om du vill lösa uppdraget själv)

Plankorna: För att ta dig över den trasiga bron till slottet behöver du hitta plankorna. Plankorna hittar du till vänster om slottet, bakom buskarna utanför stenmuren.

Rosenbusken: Först behöver du hämta saxen som är i redskapsboden till vänster om slottet. Sen får ni gå tillbaka och ut genom slottsgrinden igen, följ vägen och gå sen till höger. Där vid brunnen finns rosenbusken. Du använder saxen för att klippa ner rosenbusken så att ni kan ta er in i grottan.

Skötsel av ökenråttor

I Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst förekommer en gerbil (Peggy). Många har reagerat på hur den hålls i sin bur, bland annat att buren är för liten och att gerbiler inte mår bra av att leva ensamma.

Läs mer

Vi förstår att många reagerat på detta och vill be om ursäkt för hur vi framställer djurhållningen i tv-programmet. Här kommer riktlinjer från jordbruksverket på vad som gäller smågnagare i allmänhet och gerbiler i synnerhet:

"Även de här små djuren behöver ha gott om plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stora burarna eller de andra utrymmena där djuren lever minst ska vara.

Gnagare lever ofta i familjegrupper eller kolonier. Huvudregeln är därför att du ska hålla djuren i par eller grupp. Detta gäller dock inte guldhamstrar som vanligen är aggressiva mot artfränder.

En stimulerande miljö är en viktig faktor för att gnagare ska kunna bete sig naturligt. Djuren bör ha tillgång till anordningar som går att klättra på och krypa under."

När det gäller den specifika ökenråttan i julkalender så var det fyra stycken olika råttor som fick "spela" Peggy. Under tiden däremellan var de tillsammans.

I den fiktiva berättelsen om Peggy, så hade Peggy faktiskt en kompis som precis hade dött, så det var skälet till att hon var ensam i buren. Tyvärr fick inte den historien plats i den slutliga versionen av julkalendern.

Var kommer Sagas tröja ifrån?

Den är sydd av stickade tyger.

Läs mer

Sy ihop bitarna och sy sedan efterstygn med svart garn över skarvarna.

Lycka till!

sverigesradio.se/julkalendern
Siri och ishavsprinsessan
Mysteriet på Greveholm

Mysteriet på Greveholm

Jean, Staffan, Lillan, Ivar, Melitta, pappas Leif och Mamma Astrid är tillbaka i rutan. Se vad som hände då familjen Ohlsson flyttade in på slottet Greveholm 1996 och vilka äventyr som låg till grund för julkalendern 2012.