Lilla Aktuellt lilla-aktuellt

Senaste nytt

Rösta: Vilket är veckans klipp?

 • 1
  752
  Hunden Arthur är hemma tillslut
 • 2
  401
  Vad är mens?
 • 3
  323
  Leopardungen får sig ett bad
 • 4
  89
  Albins spellista har 100.000 följare

Läs chatten om flygolyckan i Frankrike

Läs mer

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll svarade på frågor om den otäcka flygkraschen i Alperna.

Tema

Tema: Puberteten - blod, svett och tårar

Har du koll på puberteten?

Läs mer

Testa dig själv i vårt quiz här bredvid och försök ta dig in på highscore (som rensas varje dag)! Ni får gärna maila in synpunkter på quizet till lillaaktuellt@svt.se. Quizet är gjort av Axel Pereswetoff-Morath, Olle Palm och Elina Haimi.

Fakta: Det här händer när kroppen utvecklas

Läs mer

Puberteten handlar om att tjejer och killar blir könsmogna, som det kallas. Det innebär att kroppen utvecklas så att man ska kunna skaffa barn så småningom. Man kan säga att kroppen utvecklas från barn till vuxen.

Det är olika hur gammal man är när man hamnar i puberteten. De flesta är mellan tio och tretton år gamla. Fast för en del sker det tidigare och andra senare.

Tjejer börjar till exempel utveckla bröst och får också mens som är en blödning man får ur snippan ungefär en gång i månaden. Det har också med könsmognad att göra.

Många killar hamnar i målbrottet och får mörkare röst. Och så börjar kroppen att producera spermier som gör att man kan få barn.

Det är också vanligt att man får hår på ställen där man inte haft det tidigare, att man får finnar och att man blir längre.

Man kan också börja må annorlunda. Humöret kan svänga snabbt och man blir känsligare.

Läs chatten om kroppen och puberteten!

Läs mer

Åsa Enervik svarade på frågor om vad som händer under puberteten, både i kroppen och i knoppen.

Så här fungerar chatten

Läs mer

När ni chattar på Lilla Aktuellt fungerar det så att en person som kallas moderator tar emot era frågor. Moderatorn skickar sedan vidare dem till den eller de som chattar. Den som chattar försöker svara på så många som möjligt men ofta är det så många frågor att det är svårt att hinna med alla. Dessutom får vi ofta liknande frågor från er och då svarar vi bara en gång. Tack alla ni som är med i chatten. Om er fråga inte kommer med denna gång så kommer det fler chattar framöver!

Hur tycker du att det är att prata om puberteten?

 • 1
  3413
  Pinsamt
 • 2
  1290
  Inget särskilt
 • 3
  1065
  Spännande
 • 4
  733
  Pratar helst inte om det
Tema Syrien
Syrienkarta

Fakta om Syrien:

Var: Syrien ligger i vad vi kallar Mellanöstern och gränsar till länderna Turkiet, Irak, Jordanien, Israel och Libanon. Landet har också en kust vid Medelhavet.

Läs mer

Storlek: Syrien är ungefär hälften så stort som Sverige.

Befolkning: Det bor ungefär 22.5 miljoner människor i Syrien. Det är mer än dubbelt så många som bor i Sverige.

Huvudstad: Damaskus heter huvudstaden.

Fakta om Syrienkriget:

I ungefär fyra  år har det pågått ett krig i Syrien om vilka som ska ha makten i landet. Över 220.000 människor har dött och över 12 miljoner människor har flytt från sina hem sedan kriget började.

Läs mer

Under 2011 började människor i Syrien protestera för att få mer frihet. Men den syriske presidenten - Bashar al-Assad - skickade sina soldater för att stoppa dem - och det blev våldsamt.

Några av dem som protesterade mot al-Assad samlades i olika grupper, skaffade vapen och började slå tillbaka - och så var kriget i gång.

Förutom att kriga mot presidenten har grupperna också börjat kriga mor varandra för de tycker olika om en del saker. Det har gjort kaoset i Syrien ännu värre. En av grupperna som nu är med och krigar är IS. islamiska staten, som försöker ta över delar av landet.

Syrien TT

Hur får du veta vad som händer i Syrien?

 • 1
  6921
  Ser/läser nyheter
 • 2
  1865
  Har ej koll på Syrien
 • 3
  891
  Av lärare
 • 4
  591
  Pratar med föräldrar

Klicka på bilden och gå in på Lilla Aktuellt bakgrund. Där kan du titta tillbaka på vad som har hänt i några av de stora nyhetshändelserna.

Va med

Veckans Tävling

Så här gör du för att tävla:

Läs mer

1. Klicka på bilden för att komma till svarsformuläret.

2. Svara på tävlingsfrågan.

3. Vi lottar sedan fram en vinnare. Lycka till!

Filippa, 8 år från Stenungsund visste att Ylvisbrorsorna Bård och Vegard gått i svenska skolan i Moçambique och Angola. Grattis!

Vi vill se dina finaste vårbilder! Gör så här:

Läs mer

Ta en snygg bild på ett vårtecken du har sett eller när du är ute i solen.

Klicka på bilden här bredvid och skicka en bild till oss och håll sedan utkik här på sajten och i programmet. Kanske blir det du som vinner en Lilla Aktuellt-tröja! Lycka till!

Om det inte fungerar att ladda upp din bild kan du mejla den till lillaaktuellt@svt.se.

Tänk på att inte fota någon utan att veta att det är okej för den personen, annars kan vi inte använda bilden på sajten eller i programmet.

Tipsa oss om vart vi ska åka!

Läs mer

Nu vill vi ha tips från hela Sverige på nyheter vi kan göra. Kanske är det nåt speciellt som händer i ditt område som du tycker är kul och vill visa upp. Eller nåt som du tycker är dumt som borde ändras. Tipsa oss så kanske vi kommer till er!

Hur pratar du? Skicka in din film!

Läs mer

Alla pratar på olika sätt med olika dialekter som det heter. Spela in när du frågar när du säger "Hur mår du" på ett sätt som är typiskt för där du bor, typ som Sigge och Josse i klippet här ovan. Säg också vad du heter och var du kommer ifrån.

Vilket är förra veckans klipp?

 • 1
  2663
  Se det coola ljuset!
 • 2
  587
  Örnen flyger med kamera på ryggen
 • 3
  509
  Pruttbomber - det skrattar YLVIS åt!
 • 4
  382
  Nu vaknar björnarna!
 •   30 mar 19.15
 •   30 mar 19.15 Lilla Aktuellt
 •   30 mar 20.55 Lilla Aktuellt
 •   31 mar 19.15 Lilla Aktuellt
 •   1 apr 19.15 Lilla Aktuellt
 •   2 apr 19.15 Lilla Aktuellt
 •   2 apr 20.45 Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt

Nyhetsprogram för barn och unga. Programledare: Sigge Trost, Madeleine Adaktusson och Josephine Hattevig. Kontakta oss på: lillaaktuellt@svt.se. Ansvarig utgivare: Eva Landahl.