Lilla Sportspegeln lilla-sportspegeln-block

Klipp

King

King - ett roligt bollspel

Läs mer

Det finns många olika varianter av bollspelet ”King” och man kan alltid hitta på egna regler så länge man är överens om vad som gäller och bestämmer det innan spelet börjar.

Börja med att rita upp spelplanen med krita: en kvadrat med fyra lika stora rutor i på asfalt. Rutorna kan till exempel ha namnen ”Kung”, ”Drottning”, ”Prins” och ”Prinsessa.” Man kan själv välja vilken av rutorna som är den rutan man ska försöka komma till och sen försvara den platsen.

Fyra personer spelar samtidigt, en person i varje ruta. Är fler personer med står dessa i kö och väntar på en ledig plats. Man kan spela med en basketboll, fotboll, tennisboll eller annan typ av boll.

Den som står i rutan man ska försöka försvara börjar med att slå eller studsa bollen med handen i någon av de andra rutorna. När bollen studsat i rutan slår den personen bollen till en annan ruta, och sedan fortsätter det så tills någon missar och då är man ”ute.”

Bollen får inte studsa i egen ruta, den får inte studsa mer än en gång och inte heller rulla. Om man åker ut ställer man sig sist i ledet och nästa person hoppar in. Om man är fyra personer så byter man plats i rutorna.

Fler skojiga sommarlekar

Läs mer

Burken - en rolig lek med många varianter!

Man kan säga att Burken är en slags kurragömmalek som bäst leks utomhus. Det är en gammal lek och det finns olika sätt att leka den som utvecklats på olika platser i olika tider. Men ungefär så här går det till!

1. Först utser man en som är "burkare" eller "letare" och ett föremål som är "burk". Det kan till exempel var en upp och nedvänd hink, plåtburk, dunk eller likande. Bestäm en plats där burken ska stå.

2. Den som är "burkare" står vid burken, blundar och räknar till hundra (eller 50 om det passar bättre). Under tiden springer alla andra och gömmer sig. När den som är räknat klart ropar den högt "NU KOMMER JAG!". Sedan ska hen börja leta efter dem som gömt sig.

3, När burkaren får syn på någon som gömt sig, ska den snabbt springa tillbaka till burken, sätta foten på den och skrika den hittades namn. Man kan också skrika "1-2-3-Julia!" eller vad den hittade nu heter. Eller "Dunk för Julia" eller "Julia bakom busken" eller "Julia är tagen!" eller "1-2-3 panta Julia".

En del leker burken så att man ska sparka iväg burken, och skrika "burken är sparkad för Julia". Det finns lite olika varianter, kom överens om hur det ska vara innan!

4. Den som är hittad är nu ute ur leken. Ibland samlas alla som är hittade i ett "fängelse", en uppsamlingsplats nära burken.

5. De deltagare som ännu inte hittats ska försöka smyga eller rusa fram till burken och sätta foten på den, eller sparka iväg den. Lyckas det har man klarat spelet. Den som letar måste alltså hålla burken lite under uppsikt och inte gå för långt ifrån den, så att det blir svårt för någon av de gömda att hinna först till burken. Den gömda som lyckas ta sig fram till burken ropar "dunk för mig 1, 2, 3" eller "panta mig själv 1-2-3" eller "burken är sparkad för mig".

6. När någon lyckats dunka sig själv är omngången över och alla som "fångats" är fria och kan vara med igen. Den som letade får göra ett nytt försök i nästa omgång. Man kan även leka så att det bara är den som är kvar sist som kan "befria" sina hittadekompisar.

Annars är leken över när den som letar hittat alla gömda och dunkat dem. I nästa omgång får den som först blev hittad vara den som letar.

Så hoppar du hage

Sugen på att hoppa hage? Det är inte svårt. Först ritar man upp en hage på marken, med gatukrita eller i gruset.

Sedan ställer sig den första deltagaren bakom ruta 1 och kastar stenen i ruta 1.

Deltagaren ska sedan själv försöka hoppa över rutan som stenen ligger i och landa på ett ben i ruta 2 följt av 3, landa jämfota med ena benet i ruta 4 och det andra i ruta 5, på ett ben i ruta 6, landa jämfota med ena benet i ruta 7 och det andra i ruta 8 och på ett ben i ruta 9. Därefter landar deltagaren med båda fötterna i halvmånen, vänder sig helt om, hoppar tillbaka i omvänd ordning (ett ben i ruta 9 osv.) och plockar upp stenen på tillbakavägen.

I nästa omgång kastar samma deltagare stenen i ruta 2 och undviker att landa i samma ruta som stenen. Så fortsätter det tills stenen legat i alla numrerade rutor. Om deltagaren misslyckas genom att exempelvis landa jämfota i en ruta, landa på strecken, kasta stenen i fel ruta eller utanför spelplanen är det nästa deltagares tur. Den som först blir färdig med alla rutor vinner.

Det går såklart att hoppa hage och bara hoppa också, med eller utan sten, ensam eller med sällskap, och utan att tävla.

hjärtikon

Va med

Vintersport mitt i sommaren - Joanna och Elsa visar!

Läs mer

Det kanske låter lite märkligt att knäppa på sig pjäxorna och glida ner för en vit plastmatta mitt i sommaren, men kolla in det här klippet så får ni se att det fungerar alldeles utmärkt.

Har du någon skojig film som du har gjort, eller har du tips om någon sport att dela med dig av? Ladda upp ditt klipp här!

Så här skickar du ditt klipp

Läs mer

Skicka in ett videoklipp när du sportar. Berätta gärna lite kort klippet, så kanske vi visar den här på sajten eller i programmet.

SÅ HÄR GÖR DU

1. Klicka på bilden "Ladda upp din video" eller här.

2. Svara på ALLA frågor i formuläret.

3. Klicka på "browse" för att hämta det du ska skicka.

4. Välj en video från din dator.

5. Klicka på "Upload" och sedan Skicka. Missar du "Upload" får vi inget klipp!

Viktigt: En förälder måste godkänna att du skickar video till oss.

 

Fortfarande oklart? Kolla in filmen som visar hur man gör!

Så här skickar du in en bild!

Läs mer

Skicka in en bild när du sportar. Berätta gärna lite kort om bilden, så kanske vi visar den här på sajten eller i programmet.

SÅ HÄR GÖR DU

1. Klicka på bilden "Ladda upp din bild" eller här.

2. Svara på ALLA frågor i formuläret.

3. Klicka på "browse" för att hämta det du ska skicka.

4. Välj en bild från din dator.

5. Klicka på "Upload" och skicka. OBS! Utan "Upload" får vi ingen bild - missa inte detta!

Viktigt: En förälder måste godkänna att du skickar din bild till oss.

 

Fortfarande oklart? Kolla in filmen som visar hur man gör!

VECKANS BILD
Vintersport ute

Tävla

Lotta Schelin

Succécomeback för Schelin

Läs mer

I helgen debuterade Lotta Schelin för FC Rosengård mot Djurgården och det blev succé direkt - anfallsstjärnan såg till att rädda poäng för sin nya klubb i matchens sista minut.

Schelin, som inte spelat i svensk fotboll sedan 2008, gjorde alltså avtryck direkt.

– Det känns otroligt roligt att de hälsar mig välkommen på det här sättet, säger Schelin till SVT Sport.

Djurgården tog ledningen genom Mia Jalkerud och samtidigt byttes Schelin in istället för skadade Natasha Andonova.

I den andra halvleken lyckades Rosengårds Ella Masar få till en kvittering, men kort därefter tog Djurgården tillbaka ledningen genom Emilia Appelqvist.

Rosengård såg ut att gå mot sin första förlust för säsongen, men då slog Schelin till och matchen slutade 2-2.

– Fantastiskt att comebacka. Bara positiva känslor. Härligt att spela här med Rosengård mot anrika Djurgården, säger Schelin.

– Djurgården gör det svårt för oss, de är ett kompakt lag som krymper våra ytor. De förtjänar helt klart sin poäng.

Emilia Appelqvist var också nöjd med resultatet.

– En poäng mot Rosengård på bortaplan är fantastiskt. Stolt över hur vi krigar, säger Appelqvist.

– Det var härligt att se Lotta på planen och möta henne. Hon är en stor profil som allsvenskan behöver.

”Jag har jättemycket drömmar”

Läs mer

Tidigare i sommar blev anfallsstjärnan Lotta Schelin klar för spel i FC Rosengård. Hon lämnade då den franska klubben Lyon efter åtta år, där hon gjorde totalt 223 mål.

Schelin har i sin karriär spelat i Mölnlycke, Kållered, Hällesåker, Göteborg FC och senast i Lyon.

Den 32-årige forwarden har hittills varit med i 163 landskamper för Sverige och där har det totalt blivit 83 stycken mål.

Så vad drömmer hon om?

– Jag har jättemycket drömmar, men nu när jag har kommit till Rosengård så är väl drömmarna att få vara med och vinna titlar med dem och att gå lång i Champions League och sedan på hemmaplan finns både ligan och cupen.

I inslaget nedanför avslöjar Schelin också sin favoriträtt, sitt favoritdjur och sin idol. Vad tror ni att hon svarar?

Tävling

VINNARE AV ETT KRYSS TVÅ: Tommy Johansson Jänkänpää

Läs mer

GRATTIS Tommy Johansson Jänkänpää, 12 år, Fjugesta!

Tommy svarade rätt på frågan och har vunnit en landslagströja med Lotta Schelins autograf.

Tilda Andersson, 11år, Hudiksvall, Suzan Abdi, 12 år, Hässelby och Ibrahim Said, 11 år, Linköping svarade också rätt på frågan och har vunnit Lilla Sportspegeln-tröjor med Lotta Schelins autograf.

Grattis! Tröjorna kommer på posten.

Rätt svar: 2) Den före detta fotbollsstjärnan, till höger i bilden, som numera är sportchef för FC Rosengård heter Therese Sjögran.

Teckningar

Teckningstävlingen slut - grattis Lollo och Melwin!

Läs mer

Tack alla som skickade in teckningar med era favoritspelare i EM! Nu har vi lottat fram två stycken som vinner fotbollar och de är:

Melwin Nilsson, Älvsbyn
Lollo AbouBakr, Lerum

tidtagarurikon

Sportkollen

Zlatan klar för Manchester United

Zlatan gör debut för Manchester United i Sverige

Läs mer

Zlatan Ibrahimovic, i tröja nummer 9, kommer att göra debut för Manchester United på Ullevi i Göteborg på lördag. Laget spelar då mot turkiska Galatasaray.

Zlatan fick efter EM extra lång semester av tränaren José Mourinho och på torsdag gör han sin första träning med klubben i Manchester. Så här beskriver han sin form:

– Förut var jag en tia på en tiogradig skala men nu är jag en elva, säger han på typiskt zlatanskt vis till Man U.

Manchester United spelar sin inledningsmatch i Premier League 14 augusti.

Stina Blackstenius

Stina Blackstenius mot OS i Rio

Läs mer

Stina Blackstenius var en nyckelspelarna när Sverige tog guld i F19-EM förra sommaren och nu är hon också uttagen till OS i Rio.

Hon kommer bland annat åka tillsammans med Lotta Schelin, Kosovare Asllani och Caroline Seger.

Blackstenius blev stor matchhjälte med sina två mål i EM-finalen mot Spanien och inte långt efter mästerskapet gjorde Linköpingsforwarden också debut i A-landslaget.

– Just det här EM-guldet som vi tog är det man drömmer om att få vara med om så det fick mig att förstå att det är värt att lägga ner all tid på fotbollen, säger Blackstenius till Lilla Sportspegeln.

– Att nå resultat och framgång är väldigt roligt och att få göra det tillsammans med lagkompisar och vänner.

Lillas knattereportrar Nina och Charlie träffade Linköpingsspelarna Stina Blackstenius och Cajsa Andersson under våren. Kolla in reportaget, dribblingstips och fem snabba här ovanför.

Här är de svenska fotbollsspelarna i OS

Läs mer

De svenska fotbollsdamerna går in i OS-turneringen den 3:e augusti och spelar sin första match mot Sydafrika. Därefter väntar hemmanationen Brasilien och sedan Kina i den sista gruppspelsmatchen.

Sverige har, precis som Brasilien och USA, tagit sig till samtliga OS sedan damfotbollen kom in på OS-programmet 1996.

I de två senaste olympiska spelen har Sverige åkt ur i kvartsfinalen.

– Kan man klara en kvart så står det ju vidöppet. Allt kan hända helt enkelt. Vi har positiva känslor, säger anfallstjärnan Lotta Schelin.

För första gången sedan 1992 har Sverige ett herrlag med i OS-fotbollen, trots det har många tackat nej till att delta.

– Att kunna ta ut en trupp efter 52 nej tyder på en bra bredd. Men vi har inte råd med flera avhopp, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

Redan i juni var det över 30 spelare som tackade nej och därefter har även Zlatan Ibrahimovic, Emil Bergström, Filip Helander och David Moberg Karlsson försvunnit.

Herrarna möter Colombia i sin inledningsmatch den 4:e augusti. Därefter väntar Nigeria, följt av Japan.

Lag herrar

Målvakter:
Tim Erlandsson, Nottingham Forrest
Andreas Linde, Molde

Försvarare:  
Jacob Une Larsson, Djurgården
Pa Konate, Malmö FF
Adam Lundqvist, IF Elfsborg
Alexander Milosevic, Hannover 96
Joakim Nilsson, IF Elfsborg
Noah Sonko Sundberg, Gif Sundsvall
Sebastian Starke Hedlund, Kalmar FF.

Mittfältare:  
Astrit Ajdarevic, Örebro SK
Alexander Fransson, FC Basel
Abdulrahman Khalili, Mersin
Robin Quaison, Palermo
Ken Sema, Östersunds FK
Muamer Tankovic, AZ Alkmaar
Simon Tibbling, Groningen.

Anfallare: 
Mikael Ishak, Molde

Reserver:
Jesper Johansson (mv), Gai
Alexander Leksell (back), IFK Göteborg
Ali Suljic (back), Chelsea
Adnan Maric (mittfältare), Swansea.

Lag damer

Målvakter:
Hedvig Lindahl, Chelsea
Hilda Carlén, Piteå.

Backar: Nilla Fischer, Wolfsburg
Magdalena Ericsson, Linköping
Jessica Samuelsson, Linköping
Emma Berglund, Rosengård
Linda Sembrant, Montpellier
Jonna Andersson, Linköping.

Mittfältare:
Caroline Seger, Paris SG
Lisa Dahlkvist, Paris SG
Kosovare Asllani, Manchester City
Elin Rubensson, Göteborg
Emilia Appelqvist, Djurgården.

Anfallare:
Lotta Schelin, Rosengård
Stina Blackstenius, Linköping
Sofia Jakobsson, Montpellier
Olivia Schough, Eskilstuna
Fridolina Rolfö, Linköping.

Reserver: Emelie Lundberg (målvakt), Eskilstuna
Amanda Ilestedt (back), Rosengård
Hanne Gråhns (back), Kif Örebro
Pauline Hammarlund (anfallare), Göteborg.

Vem är din favoritspelare i OS-fotbollstrupperna?

 • 1
  151
  Lotta Schelin
 • 2
  74
  Någon annan
 • 3
  60
  Kosovare Asllani
 • 4
  36
  Tim Erlandsson
 • 5
  27
  Stina Blackstenius
 • 6
  24
  Caroline Seger
 • 7
  19
  Hedvig Lindahl
 • 7
  19
  Simon Tibbling
 • 9
  16
  Fridolina Rolfö
 • 9
  16
  Robin Quaison
 • 11
  15
  Mikael Ishak
 • 11
  15
  Abdulrahman Khalili
OS-truppen i judo

Fyra OS-klara svenskar i judo

Läs mer

Sedan kval infördes till OS är det första gången Sverige har fyra stycken svenska deltagare i judo - och det är:

Martin Pacek - 100 kg
Mia Hermansson - 63 kg
Robin Pacek - 81 kg
Marcus Nyman - 90 kg

I mitten av juli visade Martin Pacek och Marcus Nyman fin form i OS-genrepet i Tyskland, då det blev dubbla Grand Slam-guld i sina respektive viktklasser.

 – Det var ju en sista genomkörare innan OS. Egentligen var inte resultatet viktigt i sig, utan hur de gjorde det på mattan. Men det mesta slog väl ut och resultatet var en bonus, säger förbundskapten Robert Eriksson till SVT Sport.

Hur är det att träna när man har diabetes?

Läs mer

11-åriga Max Konrad, som håller på med judo, berättar hur det är att träna när man har diabetes.

– Med mina maskiner som jag har så är det väldigt mycket lättare, säger Max och visar (se klippet ovanför).

– Sockret blir lågt när man rör på sig så man måste verkligen hålla koll, förklarar han.

Kolla också in reportaget Sockertoppen där vi följde med ett glatt gäng på läger där ledarna går igenom just hur det är att träna när man har diabetes.

Stenson

Golfstjärnan Henrik Stenson historisk

Läs mer

Henrik Stenson blev historisk efter att ha vunnit den prestigefulla tävlingen British Open - han är förste svensk på herrsidan att vinna en golfmajor.

– Det här kommer att ta ett tag att sjunka in. Jag vill tacka Phil Mickelson för en bra kamp. I slutet kändes det som att det stod mellan oss, säger Stenson i Viasat Golfs sändning efter segern.

Phil Mickelson slutade tre slag bakom Stenson.

– Vi spelade en bra match och jag är givetvis glad att jag slutade överst på toppen. Tack för en bra fight.

Stenson spelade riktigt bra den avslutande dagen och hade inför det 18:e och sista hålet en ledning på två slag. Men det sista utslaget blev inte lyckat och bollen stannade precis framför en bunker. Därefter spelade han säkert och vann på den lägsta vinnarscoren någonsin i British Open.

Många stjärnor i sportvärlden hyllade Stenson efter segern:

"Där satt den! Stort grattis Henrik Stenson. Fantastisk prestation och vilken avslutning!" twittrar New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist.

"Du inspirerar mig Henrik Stenson. Stort grattis, kunde inte ha gjort det bättre" skriver Ottawas stjärnback Erik Karlsson på Twitter.

"Jag är så glad för Henrik Stensons skull. Vilken fantastisk prestation! Han har varit nära flera gånger." Skriver tidigare golfproffset Annika Sörenstam på sin Twittersida.

Och Sörenstam är också en stjärna som Lilla Sportspegeln har träffat. Hon har vunnit hela tio majors på damsidan. Kolla in klippen med Sörenstam ovanför. Där hittar du också arkiv-klipp på Henrik Stenson.

"OS är ett av de stora målen"

Läs mer

Golfproffset Henrik Stenson är tillbaka i Sverige efter den historiska segern i British Open och ett av de stora målen framöver är OS i Rio.

– OS är ett av de stora målen, både som upplevelse och tävling. Det finns få saker som är finare än att representera sitt land på ett OS, säger Stenson.

Och Stenson siktar högt i sommarens stora mästerskap.

– OS är något jag ser fram emot, och kan man sen leverera och förhoppningsvis få med sig en medalj hem i någon valör, guld är trevligare än silver, vore det roligt.

Fakta: Henrik Stenson

Ålder: 40 år, född 5 april 1976 i Göteborg.
Bor: Lake Nona, Orlando, Florida.
Familj: Frun Emma, barnen Alice, Lisa och Karl.
Klubb: Barsebäck Golf & Country.
Världsranking: 5.
Största meriter: British Open 2016, nio segrar Europatouren, fyra segrar PGA-touren, totalseger i både Fedex-cup och Race to Dubai 2013, Ryder Cup 2006, 2014.
Bästa placering i en major: Masters 14 (2014), US Open 4 (2014), British Open 1 (2016), PGA-mästerskapen 3 (2014).

kalenderikon

Nästa program

Duellen

Tisdagar 9.10 i Sommarlov: Lilla Sportspegeln

Läs mer

I Lilla Sportspegelns sommarlovsspecial prövar vi på alla möjliga sporter och lekar. Båda Maria och Niklas sätts på prov. Ni hänger väl med?

Programledare Maria hänger med ett glatt gäng i Rådsparken i Stockholm och testar olika lekar och aktiviteter. Programledare Niklas utmanas i Lilladuellen! Nästa tisdag, 2/8, är det Valentina som utmanar Niklas i kulstötning.

Missa inte det! Tisdagar klockan 9.10 i Barnkanalens program Sommarlov.

Kontakt

Vill du ha besök?

Läs mer

Vi vill ha dina tips!

Vill du att vi kommer och hälsar på din klubb, har du har någon cool aktivitet du vill visa upp eller vill du skicka in tips på reportage.

Maila till: lillasportspegeln@svt.se

Kontakta oss

Läs mer

Skicka ett mail till oss på: lillasportspegeln@svt.se

Missa inget kul - prenumerera på Lillas veckobrev!

Läs mer

Lilla Sportspegelns nyhetsbrev kommer på mejlen en gång i veckan och handlar om kommande söndags program. Med veckobrevet behöver du aldrig missa när din favoritsport eller idol ska vara med i programmet, eller missa ett pris du verkligen vill vinna i Lillas tävling på webben.

För att få veckobrevet på mejlen behöver du:

- Gå in på nyhetsbrev.svt.se

- skriva in din mejladress i rutan

- Bocka i rutan framför "Lilla Sportspegeln".

- Klicka på "Anmäl". Klart!

Lilla Sportspegeln

Se programmet i Barnplay

Lilla Sportspegeln
 •   2 aug 09.10
 •   2 aug 09.10 Lilla Sportspegeln
 •   2 aug 18.40 Lilla Sportspegeln
 •   9 aug 09.10 Lilla Sportspegeln
 •   9 aug 18.40 Lilla Sportspegeln
 •   16 aug 09.10 Lilla Sportspegeln
 •   16 aug 18.40 Lilla Sportspegeln

Lilla Sportspegeln

Med reportage, stjärnmöten och tävlingar. Sportprogram för barn och unga.