Peter Harrysons Åstol möter Tina Thörners Säffle

Peter Harryson i Det stora matslaget

Äggost och fiskbullar ställs mot rabarber och hamburgare.

I andra avsnittet av Det stora matslaget får vi följa med Peter Harryson till Åstol och Tina Thörner till Säffle. Deras uppgift är att sätta ihop ett tremannalag av matglada ortsbor och tillsammans med dem sätta ihop en tävlingsmeny, inspirerade av regionens råvaror och mattraditioner.

– Vi bor ju i skafferiet. Jag vill inte bråka men det är klart att vi kommer att vinna det här, säger Peter Harryson om sitt Åstol i programmet.

Men vinnarskallen Tina Thörner lovar hårt motstånd.

– Jag vill vara i topp i alla grejer jag gör.

Lagen tävlar mot varandra med sina menyer för att gå vidare i kampen om att bli Sveriges mest välsmakande ort. Juryn består av kocken Marcus Samuelsson, författaren Mons Kallentoft och matetnologen Anna Burstedt.

Åstol

Lagledare: Peter Harryson
Landskap: Bohuslän
Befolkning: 210
Landskapsdjur: Knubbsäl
Specialiteter enligt Peter: Äggost och fisk

Menyn laget tävlar med:
Förrätt: Örtgratinerade havskräftor
Huvudrätt: Gullans fiskbullar med gräslökssås, gröna bönor och romansallad
Efterrätt: Äggost med hallon

Säffle

Lagledare: Tina Thörner
Landskap: Värmland
Befolkning: 8990
Landskapsdjur: Varg
Specialiteter enligt Tina: Värmlandsnäspotatis, kött från nöt eller gris och brunsås av något slag och sen rönnbärsgelé till det

Menyn laget tävlar med:
Förrätt: Getost- och honungsgratinerad gösrygg med betor, svartrot och persiljesmör
Huvudrätt: Kaffemarinerad nötburgare med rösti, ungsbakad, tomat, sockerärtor och vildsvinsbacon
Efterrätt: Rabarberkompott med råkräm och havreknäck

Tisdag 29 oktober 20.00 i SVT1 och SVT Play. Diskutera programmet med hashtag #detstoramatslaget

Det stora matslaget

Matlagningsprogram