12615164_10153959800194884_7328571451747859461_o
  • Edit TV

Edit: Femtastic – avsnitt 1-3!

I serien Edit:Femtastic får vi följa Vanessa ”DJ Ney Ney” Marko och Nathalie ”Cleo” Missaoui, grundarna av kollektivet Femtastic. Under sex avsnitt om musik, vänskap, drömmar, mål, familj och feminism möter vi även musiker som Syster Sol, Sabina Ddumba, Ida Östensson, Aurelia Dey, Ayla Shatz, Etzia, Beri och Eka Scratch.

Femtastic är ett kollektiv av kvinnor inom urban musik, som verkar för att skapa scen och utrymme för kvinnliga aktörer i genren. Nätverket startades sommaren 2010 och utvecklades snabbt till ett kollektiv som syntes genom musiksläpp, klubbar och fester i Stockholm, Umeå och Malmö, genom politiska kampanjer som ”Fatta” mot sexuellt våld och genom att vara en röst i debatten om att det ”inte finns några tjejer som rappar”.

Idag är Femtastic en förening som jobbar för en strukturell förändring av en mansdominerad musikbransch genom klubbar, event, workshops och camps för unga. I serien får vi under ett drygt år gå på salong, åka 240, följa vännernas feministiska diskussioner, hänga med på klubbkvällar, följa med Nathalie Missaoui hem till Norrland och flytta till Malmö med Vanessa Marko. Häng med!

Avsnitt 1: Familj

– Vanessa är ju den smarta. Vi brukar säga att hon är hjärnan, jag är stjärnan, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.
Första avsnittet handlar om hur mycket familj och vänner betytt, och så får vi The Femtastic Story: ”Hur skapar man scen, hur gör man plats på scenen? Kan vi göra det själva? Kan vi ifrågasätta att det är så mycket snubbar överallt som spelar och syns och spelar och syns?” Frågade sig Vanessa Marko en dag, och kom fram till att svaret var ja.

Avsnitt 2: Blend dom

Femtastic är med på en tributekväll för Latin Kings – men först går de på salong med bland annat Sabina Ddumba och Syster Sol.
– Att samla alla de här fantastiska kvinnorna, och bjuda på champagne och rosévin, och alla gör sig i ordning, sitter och pratar och hänger. Det är så vackert. Vår låt ”Gå på salong” handlar ju om det, den kvinnliga mötesplatsen, forumet, frizonen. Så jävla fett, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.

Avsnitt 3: En annan stad

Vanessa och Nathalie åker till Malmö med Femtastic-DJ:n Eka Scratch för att hålla en workshop för yngre tjejer. Vanessa går också för första gång in i lägenheten hon ska flytta till i Malmö.
– Den enda som reagerade var Nathalie som bara: ”Fuck, ska du lämna mig?” säger Vanessa.

Edit: Femtastic är en del av satsningen #delascenen, där Edit uppmärksammar jämställdheten i musikbranschen under två veckor. Läs mer om det här!

Uppdatering: Här hittar du avsnitt 4-6 av Edit: Femtastic.

Dags att uppdatera

För att besöka Edit behöver du uppdatera din webbläsare till en nyare version.