vego3-jpg
  • TV

Efter kritiken mot Vegorätt: Vi applåderar utsvävande manliga kockar, men går i taket när kvinnor gör samma sak

TARA MOSHIZI: När programmet ”Vegorätt” hade premiär i veckan möttes satsningen av en twitterstorm som fick kritiken mot webb-serien ”Boys” att framstå som en ljum vind. Tv-skribenterna var inte heller nådiga. ”Det är knappast realistiskt eller går att ta till sig på ett seriöst sätt” skriver Somar al Naher på SVT Opinion, medan Aftonbladets Karolina Fjellborg kallar programmet för ”ett galopperande grönt vansinne”.

För att sammanfatta: Folk är sura. Jävligt sura.

Kritiken mot maten är att den är för nyttig. För dyr. För svår att hitta på Ica.

Framförallt vänder sig folk emot livsstilen som ”Vegorätt” presenterar. Det är en typ av ljuv estetik som vi känner igen från matbloggar, ambitiösa kokböcker eller lantligt romantiska Instagramkonton. I ”Vegorätt” blandas matlagning med inklippsbilder på gyllene sädesfält, barfotacyklande i solen och hönor som pickar frön från marken.

”Jag kan inte minnas att någon kritiserat Jamie Oliver för att man ‘inte kan känna igen sig’ i honom.”


Första avsnittet av Vegorätt på SVT Play.

Greppet att kombinera matprogram med livsstilsinslag är dock knappast något nytt. När Jamie Oliver slog igenom med sin show ”Den nakne kocken” 1999 fick han imagen som den sköne snubben som gled omkring med sin vespa på Londons gator. Han slängde käft med folk och dealade skämtsamt till sig någon rå kyckling och perfekt mogna bifftomater på en myllrande matmarknad. Jamie Oliver var en sann ”good bloke” och det blev snabbt status att ha hans kokböcker i bokhyllan.

Numera är han fyrabarnsfar och gör program där han på en kvart svänger ihop en drömmiddag som får hela familjen att tindra av lycka. Barnen hjälper glatt till i köket. Jag kan inte minnas att någon kritiserat Jamie för att man ”inte kan känna igen sig” i honom.

”Ingen klagar på att Ernsts mat är dyr. Eller att upplägget är orealistiskt.”

STOCKHOLM 20150413  Ernst Kirchsteiger inför premiärprogrammet av serien "Ernst i Toscana" som ska sändas i TV4. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370
Ernst Kirchsteiger. Foto: TT

I svensk tv är det framförallt Ernst Kirchsteiger och Per Morberg som vältrat sig i lifestyle-inslag i sina program. När Ernst julpyntar ett helt torp på egen hand och samtidigt lagar laxlindad gäddterrin, tillverkar ett fågelbo, kryddar egen snaps och dessutom hinner åka på en weekendsresa till Österrike inom loppet av tre program, tycker vi att han bara är en härlig mysgubbe. Ingen klagar på att hans mat är dyr. Eller att upplägget är orealistiskt.

Ingen höjer heller något ögonbryn när Plura står och rör i grytan med kulmagen i vädret och samtidigt sörplar i sig vin, eller när den ständigt buttre Per Moberg grillar ett vildsvin som han i princip strypt med sina bara händer. Det betraktas som en ”kul gimmick”, något coolt och urmanligt.

Någonstans har vi nämligen insett att sådana program inte handlar om att skildra verkligheten, utan om att så små frön till inspiration – så får tittaren själv avgöra vilka russin man vill hämta ur kakan. Vi älskar den typen av personliga matprogram – så länge de leds av män.

”Det tävlas om vem som hårdast kan trycka ner dem mot marken”

160114_vego_webb
Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn. Foto: SVT

När två unga kvinnor däremot mixar ihop en nyttig smoothie, gör yogaövningar på fältet och käkar frukost på en hölbal, då jävlar är GRÄNSEN NÅDD. När programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn dessutom byter ut öl mot en dryck som inte går att uttala och tar sig rätten att göra en hälsosam version av, håll i er nu, majonnäs, då vet provokationerna inga gränser. ”Hur kan de?!”

Tara Moshizi foto Janne DanielssonSvt (1)
Tara Moshizi. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Istället för att glädja oss åt att vi äntligen har fått ett nyskapande program där två kvinnor med stor kompetents och genuin passion för grön mat tillåts ta plats och göra sin egen grej, tävlas det om vem som hårdast kan trycka ner dem mot marken.

”Det motsvarade inte alls mina förväntningar. Är så besviken.” muttrar någon på Facebook. Nä, men då kanske det är dina förväntningar det är fel på och inte programmet, säger jag.

Kritiken mot ”Vegorätt” är inte ett dåligt betyg till SVT. Det är ett stort, fett underkänt till oss i tv-publiken som applåderar åt alla utsvävande manliga kockar, men som går i taket när kvinnor får lov att göra samma sak.

//Tara Moshizi

Läs mer: Pinsamt eller progressivt? SVT-serien Boys skapar besvarar kritiken

Dags att uppdatera

För att besöka Edit behöver du uppdatera din webbläsare till en nyare version.