Foto: Amanda Björk

Susannes festfixartips

Vad ska jag bjuda på på? Hur ska jag dekorera? Och vad ska jag tänka på vad gäller råvaror? Susanne Jonsson bjuder på sina bästa tips till festfixare.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

• Förbered. Planera, handla och laga i förväg så slipper du stress och kan lugnt glida i festkläderna och invänta gästerna.
• Håll det enkelt, så alla hinner njuta av festen. Tumregel: hellre färre rätter med höga smaker man minns och mer mingel!
• Maten ska se snygg och arbetat ut, utan att du lagt ner oceaner av tid. Välj uppläggningsfat som tillför färg och form.
• Välj rätter du känner dig säker på, eller ladda hem våra enkla recept!
• Dekorera med färgglada grönsaker, örter och frukter.
• Dekorera genom att strö på tex kryddor, kakao, strössel och florsocker just innan servering för extra woweffekt.
• Färdiga produkter som piffar snabbt: balsamicosirap, chokladsås
• Allt blir festligt på ett spett!
• Använd råvaror i säsong, det är bra på så många sätt, Bäst smaker, prisvärt och ofta bra för miljön.
• Miniportioner av befintliga favoritrecept
• Gör små skyltar att ställa fram på buffébordet, en enkel pappersbit funkar bra.
• Fynda tallrikar, glas, bestick på loppis-Retrostil för 1kr/st!
• Fina engångssaker finns numera för den som har dåliga möjligheter att diska.
• Magsjuketider=portionsskålar, servera nötter mm i hårda muffinsformar eller glas.
• Bål är helt rätt. Både ekonomiskt och gott.
• Is i storpack finns att köpa på många affärer.
• Dagen innan gästerna kommer: städa, ta fram porslin, servetter, bestick, glas mm. och dekorera. Ställ dryck på kylning.
• Innan gästerna ankommer: töm diskmaskinen och gå ut med sopor.

Bra saker som fyller upp en buffé helt utan arbetsinsats:

Ostar
Marmelader
Bröd
Kex
Kallskuret
Rökt och gravad fisk
Maränger, småkakor (finns lyxiga på bagerier och delikatessbutiker)
Färdiga brownies (skär i små bitar och garnera med tex vispad grädde, bär och mynta)