Ost- och skinkpaj med julsmaker

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
  • Antal portioner: 4 - 5 portioner

Så lagar du

Har du skinka och julost över, använd det till en härlig ost- och skinkpaj som får lite extra julkänsla. Annars går det förstås lika bra med annan ost och skinka. Pajen är god både nygräddad och avsvalnad.

 

4-5 personer:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör i tärningar

2 1/2 msk vatten

 

Fyllning:

100-150 g julskinka eller annan kokt eller rökt skinka i bit

150-200 g ost, edamer, cheddar eller annan smakrik ost

3 ägg

2 dl matlagningsgrädde

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

8-10 cocktailtomater

 

Servering:

grönsallad

 

1. Pajdeg: 1. Blanda hastigt mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 23 cm diameter, nagga botten. Förgrädda i 200° ugn ca 10 min, ta ut och höj värmen till 225°.

3. Skär skinka och ost i tunna stavar. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Fördela ost och skinka i pajskalet, häll äggstanningen över. Tryck ner några tomater.

4. Grädda mitt i ugnen 20-25 min tills fyllningen stelnat. Låt svalna en stund och servera med sallad.

Sorterat under:
  • laktos,
  • gluten,
  • ägg
Program:
Gomorron Sverige