Om cookies på våra tjänster

SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter

Kulturmagasinet Kobra – #svtkobra

SVT1 Onsdagar 21.30

Sändningar

Nästa program

Avsnitt 15

Kommer att publiceras i SVT Play

Del 3 av 12. 1984 - klarade vi oss undan? I år har det gått 30 år sen det ödesdigra årtalet, som odödliggjordes i George Orwells roman "1984". Regissören Michael Radford gjorde filmatiseringen med John Hurt i rollen som Winston Smith på sanningsministeriet i Oceanien. Han menar att många av Orwells förutsägelser blev sanna. Vi pratar dystopier med regissören Terry Gilliam, som tycker att verkligheten blir allt snabbare på att hinna ikapp framtidsskildringarna. Och varför talar politikerna newspeak - språket från Orwells roman?Programledare: Kristofer Lundström.

Även i SVT1 9/10 och SVT1 11/10

 Sänds i HD , 5.1-ljud.

Se tidigare program (17 avsnitt)

Om Kobra

Snyggt, hett och smart på onsdagskvällarna. Kobra är programmet som spanar bland nutida konstnärliga uttryck över hela världen.

Sändningar

Marina Abramović planerar nytt konstprojekt kring döden.
Marina Abramović planerar just nu bland annat en serie filmer om döden. Foto: © Marina Abramović

Hon är performance-konstens superstjärna

Få konstnärer når idag större genomslag än Marina Abramović, performance-konstens verkliga superstjärna och av Time Magazine utnämnd till en av världens mest inflytelserika människor.

Läs mer
Kristofer Lundström i Kobra
Foto: SVT

Back in business! – ny säsong av Kobra

SVT:s kulturmagasin Kobra gör sin 28:e säsong! 12 nya program från världens alla hörn som speglar kulturen där den händer, när den händer.

Läs mer
Vivian Maier
Hon var en okänd amerikansk amatörfotograf som etableras nu efter sin död som en av 1900-talets största gatufotografer.
3D-printade kläder!
Holländska stjärndesignern Iris van Herpens spektakulära klädskulpturer visas nu för första gången i Sverige, på Textilmuseet i Borås. Kristofer träffade henne på Paris modevecka i fjol.
Aliens skapare H.R Giger
Kobras Carl Tofft porträtterade honom i programmet "Skräckministeriet" 2009.
Tanter, nätdejting och orgasmer!
The return of tanten! Edsviks konsthall öppnar denna vecka utställningen "Tanter i tiden". Hos Kobra gjorde hon comeback för ett par år sen.
Den svenska Gurlesque-scenen
Webbexklusivt om den svenska Gurlesque-scenen.
Hur mycket får konst kosta egentligen?
Brittiske konstnären och provokatören Damien Hirst ska ge ut sin självbiografi, meddelade BBC i veckan. 2008 tjänade han 1,3 miljarder kronor på två dagars auktion! Konsthandlaren Jan Eric Löwenadler (1936-2010) budade hemma från soffan Stockholm.
Banksy i Kobra
Redan 2005 var Kobra på jakt efter Banksy-verk i London, Bristol och på Västbanken.
Kobra om mormoner
Musikalen ”Book of Mormon” driver med religioner i allmänhet och mormonism i synnerhet. Den ska nu göra ett gästspel i mormonernas ”huvudstad” Salt Lake City, meddelades i veckan. 2012 gjorde Kristofer ett reportage om mormonernas inverkan på kulturen.
En stjärna värd att dö för?
Nästa vecka kommer årets upplaga av restaurangbibeln Guide Michelin ut. Bedömningen av finkrogarna är lika efterlängtad som fruktad av krögarna. För fransmannen Bernard Loiseau blev pressen för hård. Han tog livet av sig på grund av ryktet att han skulle bli av med en av sina tre stjärnor. #tbt ur Kobra 2012.
Kobra i Uganda
Homofobi ständigt sorgligt aktuellt. Från OS-aktuella rapporter om övergrepp i Ryssland till parlamentsbeslut om livstids fängelse för homosexuella i Uganda nyligen, tillfälligt stoppat av presidenten. För tre år sen besökte vi Uganda och träffade bland annat parlamentsledamoten som vill införa dödsstraff för homosexualitet.
Philip Seymour Hoffman
En fantastisk skådespelare har gått ur tiden, endast 46 år gammal. Kobra träffade honom 2006 i samband med hans Oscarsbelönade roll som författaren Truman Capote. Reporter Jane Magnusson.
Lilla Namo
Kobra gratulerar till priset som Årets Nykomling vid lördagens P3 Guld-gala. Här kan ni se vårt reportage med henne från vårt program om svensk hiphop i höstas.. Reporter Thomas Jackson.
Read my lips
Vi kan bara inte låta bli att reprisera denna.
Read my lips
Kobra muntrar upp er denna vinterfredag med gammal goding
Mat-Tina i Kobra
Koks-Tina lagar en dessert som ingen glömmer. Reporter: Jane Magnusson. Redigering Thomas Töve.
Rebecca Ferguson
En av våra största stjärnor just nu, men än så länge kanske minst känd hemma i Sverige, är Rebecca Ferguson. Hon är aktuell i BBC-serien ”The white queen” på HBO, snart kommer Ridley Scott-serien ”The Vatican” och just nu spelar hon in Hollywood-filmen "Hercules: The thracian wars" i Budapest, där Kristofer Lundström möter henne.
Freddie Wadling och Frida Snell i Kobra
För tio år sen hade vi ett stående inslag där två artister under tre timmar skulle skriva och framföra en låt. Här en tillbakablick och en favorit: Freddie Wadling och Frida Snell med ”Flow my Ashes”.
Office Killer
Fotografen Cindy Sherman är aktuell med utställningen "Untitled Horrors" på Moderna Museet i Stockholm. Sherman räknas som en samtidens absolut viktigaste konstnärer. Mindre känd är hon som B-skräckfilmare. Hon har sagt att det tog flera år att hämta sig från sin film "Office Killer" (1997), men att hon trots det är sugen på att göra fler skräckfilmer.
Vad hade du gjort om du hade superkrafter? Kobra träffar Andreas Englund som fått internationell uppmärksamhet för sin egen superhjälte. Men istället för små serierutor målar han sin hjälte i stort format och i dråpliga sammanhang.
Frank Jacobs
Här en längre och oredigerad version av Kristofer Lundström intervju med den Londonbaserade författaren och bloggaren Frank Jacobs.
På filminspelning med Mikael Persbrandt
Fredagen den 8 november har filmatiseringen av Åsa Linderborgs prisade klasskildring ”Mig äger igen” biopremiär. För ett år sen var Kobra med på sista inspelningsdagen i en lägenhet i Luleå.
 SVT
I veckan meddelades att Dolly Parton kommer till Sverige för en konsert nästa år. Här lite "titty-talk" ur en exklusiv Kobra-intervju från 2008 i ett program om bröst.
 SVT
I veckan signerade poplegenden sin nya självbiografi - bara i Göteborg! Här ett Kobra-reportage från 2007 om verkliga hardcore-fans.
Stjärnfotografen Mary Ellen Mark
Stjärnfotografen Mary Ellen Mark är i Sverige för att fira Alexander Lerviks 15-årsjubileum som designer. 2010 var hon med i Kobra. Se henne i Fatima Varhos fina reportage.
Skriv ut din egen design
Det är inte bara i New York eller Nederländerna som print-on-demand finns för 3D-utskrifter, nu gör tjänsterna även entré i Sverige
Webbexklusivt: Tinariwen i Kobra
Kobra träffade bandet Tinariwen i Istanbul under deras världsturné hösten 2011.
Malik Bendjelloul skapade Kobras vinjett i en enda tagning
Malik Bendjelloul skapade Kobras vinjett i en enda tagning Foto: SVT

Oscarsvinnaren Malik Bendjelloul är död

Ikväll ägnas Kobra åt vårt hastigt bortgångne tidigare medarbetare Malik Bendjelloul. Vi sänder ett antal av de fantastiska inslag han gjorde under sina år på Kobra, före de stora framgångarna med Searching for Sugar Man.

Läs mer
Kobra om pranks och practical jokes
Kobra om pranks och practical jokes Foto: SVT

Här är vårens alla Kobra

Pranks och practical jokes på nätet, Riot Grrrls – var finns de idag?, Drönare – obemannade mördarmaskiner?, Varför är civiliserat så trist? Det är lite av vad Kobra tog upp under vårsäsongen 2014. Här hittar du all information om programmen.

Läs mer

Här är höstens alla Kobra

Svensk hiphop – hetare än någonsin, Hur mår kulturen i det högernationalistiska Ungern?, Hur bra är testet - Kobra granskar, Varför är B-film den nya A-filmen? Det är lite av vad Kobra tog upp under höstsäsongen 2013. Här hittar du all information om programmen.

Läs mer
 SVT
Foto: SVT

Här är vårens alla Kobra

Behövs mannen? Vi längtar efter det analoga. Vad händer i Västafrika. Får man skämta om en massmördare? Det är lite av vad Kobra tog upp under vårsäsongen 2013. Här hittar du all information om programmen.

Läs mer
Kobra om K-pop
Kobra om K-pop Foto: SVT

Här är höstens alla Kobra

Kobra besökte Vatikanen, undersökte den koreansk popkulturen, tog sig an cheerleadingkulturen och träffade kulturens nekrofiler. Allt detta och en hel del mer tog Kobra upp under höstsäsongen 2012. Här hittar du all information om programmen.

Läs mer
Monica Anjefelt
Fanny Astner
Åke Brilioth
Erik Galli
Anneli Kustfält
Kalle Lindberg
Kristofer Lundström
Jane Magnusson
Maria Magnusson
Nils Nouchi
Sami Putkinen
Jonas Rudström
Hazem Shahin
Sven-Åke Visén
Johan von Sydow
Martin Vårdstedt
Monica Anjefelt
Bild 1 av 18
Monica Anjefelt
Fanny Astner
Bild 2 av 18
Fanny Astner
Åke Brilioth
Bild 3 av 18
Åke Brilioth
Erik Galli
Bild 4 av 18
Erik Galli
Anneli Kustfält
Bild 5 av 18
Anneli Kustfält
Bild 6 av 18
Kalle Lindberg
Bild 7 av 18
Kalle Lindberg
Kristofer Lundström
Bild 8 av 18
Kristofer Lundström
Jane Magnusson
Bild 9 av 18
Jane Magnusson
Maria Magnusson
Bild 10 av 18
Maria Magnusson
Nils Nouchi
Bild 11 av 18
Nils Nouchi
Sami Putkinen
Bild 12 av 18
Foto: SVT
Sami Putkinen
Jonas Rudström
Bild 13 av 18
Jonas Rudström
Hazem Shahin
Bild 14 av 18
Foto: SVT
Hazem Shahin
Bild 15 av 18
Sven-Åke Visén
Bild 16 av 18
Sven-Åke Visén
Johan von Sydow
Bild 17 av 18
Johan von Sydow
Martin Vårdstedt
Bild 18 av 18
Martin Vårdstedt
Kobras redaktion våren 2014
Mikal Hjort
Humorgruppen Klungans närsynte figur Mikal Hjort, som helst vill bli uppfostrad av djur, missionerar för Kobra om att återvända till naturen.
Mikal Hjort
Humorgruppen Klungans närsynte figur Mikal Hjort, som helst vill bli uppfostrad av djur, missionerar för Kobra om att återvända till naturen.
Mikal Hjort
Humorgruppen Klungans närsynte figur Mikal Hjort, som helst vill bli uppfostrad av djur, missionerar för Kobra om att återvända till naturen.
Mikal Hjort
Humorgruppen Klungans närsynte figur Mikal Hjort, som helst vill bli uppfostrad av djur, missionerar för Kobra om att återvända till naturen.
Mikal Hjort
Humorgruppen Klungans närsynte figur Mikal Hjort, som helst vill bli uppfostrad av djur, missionerar för Kobra om att återvända till naturen.

Se Mikal Hjort i Kobra

Humorgruppen Klungans närsynte figur Mikal Hjort, som helst vill bli uppfostrad av djur, missionerar för Kobra om att återvända till naturen.