Korrespondenterna sommar
Foto: SVT

Säsongstart för Korrespondenterna

Legalize it? Fler och fler länder avkriminaliserar knark och det blir allt lättare att få tag i. Korrespondenterna undersöker knarkturismen i Kambodja, den legala och blomstrande marijuanaindustrin i USA och Europas mest drogliberala land, Portugal.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Norska Nina är inte säker på vad de gula pillren innehåller. SVT
Norska Nina är inte säker på vad de gula pillren innehåller. Foto: SVT
Marijuanaindustrin omsätter miljarder i Colorado. SVT
Marijuanaindustrin omsätter miljarder i Colorado. Foto: SVT
Portugisiske Rui har nappat på erbjudandet om missbruksvård. SVT
Portugisiske Rui har nappat på erbjudandet om missbruksvård. Foto: SVT

Turisterna som reser för knarket
Till Kambodja kommer turister från väst för att kunna ägna sig åt det som ännu inte är tillåtet hemma. Bengt Norborg och Rikard Collsiöö behövde inte gå många meter i Sihanoukville innan de blev erbjudna knark. De möter svenska servitrisen Hannah, norska läkaren Nina som blir hög på gula bantningspiller och tyske snickaren Chris som kommer hit varje år för att koppla av och kunna röka i fred.

Marijuana – en miljardindustri
Den fulla legaliseringen av marijuana för eget bruk, som gick igenom i folkomröstningar i två delstater i USA är bara början på något större. I Colorado, USA, sköts marijuanaodlingarna av män i slips och kostym. Stefan Åsberg och Kyle Lanningham undersöker miljardindustrin kring marijuanan i Denver och träffar både affärsmän och politiker med stora framtidsplaner.

Landet som tillåter droger för eget bruk
I Portugal har allt droginnehav för eget bruk, från marijuana till heroin, varit i princip varit legalt i 10 år. Där blir straffet inte fängelse utan ett erbjudande om vård. Christian Catomeris och Marco Nilson träffar missbrukare – och mannen bakom drogpolitiken, som tog en helt annan väg en den svenska. 

Programledare: Bengt Norborg
Tisdag 12 mars 2013, kl 20.00 i SVT2.