SVT PlayLördagar 06.00

Sockerberoendet som alltmer börjar likna ett missbruk

Korrespondenterna har träffat barnen på bantningsinternatet i Kalifornien, en av miljontals diabetesdrabbade familjer i Indien och indianerna i Brasilien som drabbas av vårt sug efter socker som bränsle.

I USA pågår nu en allvarlig intensiv debatt om hur socker påverkar folkhälsan. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg försöker förbjuda stora läskförpackningar och flera städer funderar på att följa efter. Samtidigt har Coca Cola gjort informationsfilmer som varnar för att för mycket läsk kan göra dig fet.

Nyligen kom även en forskningsrapport som visar att över 180 000 personer i världen dött av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes som kan härledas till allt för stor konsumtion av läsk.

Bengt Norborg och Linda Hörnqvist reser till Kalifornien för att träffa barnläkaren och professorn Robert Lustig som forskar på barnfetma. Han hävdar att socker är en beroendeframkallande drog som kan jämföras med alkohol. Bengt och Linda besöker också The Wellspring Academy – en internatskola för barn som kämpar med sin övervikt. Även där är det uppenbart att sötsuget är ett problem.

Indien är det land som konsumerar mest socker i världen – och även det land där antalet diabetiker ökar mest. Malin Mendel Westberg besöker familjen Fernandez som varje dag kämpar med sockret och sötsuget. Mamma Mathilda drabbades av diabetes i 30-årsåldern och 14-åriga dottern Ivanka är i riskzonen, hon väger redan 20 kilo för mycket och kan inte låta bli läsk och kakor.

Mister sina liv i kampen om marken
Men vårt behov av socker får också andra konsekvenser för mänskligheten. I Brasilien har odlingen av sockerrör tvingat bort ursprungsbefolkningen från sin mark. Lena Scherman och Tomas Hallstan besöker Guaraní-indianerna som kämpat i decennier för att få tillbaka sin mark från storbönderna som odlar sockerrör. De senaste tio åren har omkring 300 indianer mist livet i kampen om jorden.