Gustav Fridolin och Alice Bah Khunke. Foto: TT

Mer pengar till kultur i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kom regeringen överens med Vänsterpartiet om att satsa 100 miljoner kronor på kulturskolan. I dag meddelar man en ny kultursatsning -  25 miljoner kronor ska läggas på att slå ihop Kulturskolan med Alliansens kulturprojekt ”Skapande skola”.

”Skapande skola”är ett projekt där skolorna kan ta in proffessionella kulturutövare som får arbeta tillsammans med eleverna  Genom att nu integrera kulturskolan och grundskolan vill man på liknande sätt dra nytta av kulturskolans resurser och kompetens.

– I många kommuner är Kultur- och musikskolan motorn för det lokala kulturarbetet med skolan. Att man då har lagt stora pengar på ett system för kultur i skolan där man inte samverkat med Kulturskolan har varit att missutnyttja resurserna. Här måste man samordna och jobba tillsammans – grundskola med kulturskola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Kulturnyheterna.

Kulturbudgeten 2014

Samordna med Kulturskolan

Skapande skola lanserades av förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth  2008. Projektet har uppskattats av båda blocken men har också  fått kritik efter som det framförallt nått skolor med redan kulturintresserad personal.

Med det nya förslaget vill regeringen dra nytta av Kulturskolans kompetens för att bättre nå alla skolbarn.

– Det är inte alla skolor som söker de medel som finns. Det här blir ett sätt att både förbättra – så att fler barn får ta del av kultur, men också fördjupa samarbetet med kulturlivet så att ”Skapande skola” inte bara blir tillfälliga insatser utan en levande del av skolan över tid, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Fortsätta samarbetet lokalt

När ”Skapande skola” lanserades av alliansregeringen var tanken att det lokala kulturlivet skulle engageras och att det skulle ges fler arbetstillfällen för kulturutövare. Något den nya regeringen hoppas kunna fortsätta stimulera.

– De lokala kulturutövarna får större möjlighet att både arbeta i skolorna och genom Kulturskolan. Det här får också eleverna att första vad kultur är och på vilket sätt den finns i deras närhet, säger Alice Bah Kuhnke.

”Glada för allianssatsning”

Per Bill (M), ordförande i riksdagens kulturutskott, ser positivt på regeringens ambition att fortsätta projektet ”Skapande skola”

 – Vi är mycket glada över att regeringen fortsätter satsningen på alliansregeringens kulturpolitiska reform ”Skapande skola”. Dock är vi bekymrade över de fördelningspolitiska effekterna på förslagen om sänkt avgift till musikskolorna och fri entré till statliga museer, säger han i en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2014

Mer i ämnet