Hittills har Granskningsnämnden fått in 16 anmälningar. Foto: SVT

Många anmälningar mot Sommar i P1

Uppdaterad
Publicerad

Athena Farrokhzads version av Sommar i P1 hade på onsdagsförmiddagen anmälts 17 gånger till Granskningsnämnden och anmälningar fortsätter trilla in.

Måndagens upplaga av Sommar i P1 har väckt starka reaktioner hos både publik och politiker. Athena Farrokhzads program handlade om rasism och antirasim men också klassfrågor i det svenska samhället.

Tar ställning för vänsteraktivister

I programmet tar hon ställning för de vänsteraktivister som i vintras varit i konfrontation med högerextrema grupper och beskriver tacksamhet mot dem. Och valet att spela en cover av Ebba Gröns sång ”Beväpna er” i långsamt tempo, så att texten framgick tydligt, rörde upp starka känslor.

Medier

Fram till onsdagmorgon var programmet anmält 17 gånger till Granskningsnämnden, vilket är näst mest anmält sedan 2010. Flera anmälningar vänder sig just mot vad man uppfattat som ”våldspropaganda”.

”Vi är inte överraskade”

Daniel af Klintberg är chef för P1:s underhållningsprogram på Sveriges Radio och ansvarig utgivare för Sommar. Han säger till Kulturnyheterna att han var medveten om att programmet skulle kunna bli anmält.

– Vi är inte överraskade och vi är medvetena om att det här programmet är på en gräns, säger han. Det är bra att programmet prövas så att vi får en tydligare gränssättning för vad vi kan sända.

Det är inte ovanligt att Sommar väcker reaktioner även om det brukar vara få program som faktiskt anmäls till Granskningsnämnden och mycket sällan som något fälls. 2011 anmäldes Cecilia Uddéns sommarprogram 32 gånger för ett musikval men friades.

– Men politik är ett fält som kan leda till anmälningar, säger Daniel af Klintberg.

”Alternativet hade blivit ett censurläge”

I arbetet med manuset har det tydliga politiska ställningstagandet kommit upp. Men Daniel af Klintberg försvarar utfallet.

– Alternativet hade blivit ett censurläge där Athena Farrokhzad hade sagt att hon inte kunnat stå för sitt manus. Så vi har kompromissat oss fram, säger han.

– Men det är väldigt bra att Granskningsnämnden nu får göra en bedömning av programmet.

Sveriges Radio har också fått kritik för att man skulle låta personer med vänstersympatier komma till tals oftare än personer som exempelvis är invandringskritiska. Daniel af Klintberg kan inte svara på om man skulle ha sänt ett program som är lika klart partiskt mot exempelvis invandring.

– Det är en jättesvår fråga. Vi kan inte bryta mot vårt sändningstillstånd, säger Daniel af Klintberg.

Åsiktsmaterial ska varieras

Public service-bolagens sändningstillstånd innebär att medarbetare på företagen ska ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter och måste göra det tydligt om någon medverkande i ett program hävdar motsatsen.

Men inom ramen för public service ska krönikor och åsiktsmaterial kunna publiceras om redaktionen i ett längre perspektiv kan visa att man publicerar en stor variation av åsiktsmaterialet, med både höger- och vänsterperspektiv.

Kommer redaktionen kunna väga upp det här programmet?

– Det är en diskussion som vi får ta på redaktionern, säger Daniel af Klintberg.

I allmänhetens tjänst

Athena Farrokhzad kommenterar anmälningarna mot programmet så här, i ett sms till SVT:

”Public service gör teve och radio för allmänheten, och mitt sommarprogram är i allmänhetens tjänst, eftersom de analyser och åtgärder jag föreslår gagnar allmänheten.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet