Marie Nässlind. Foto: TT/Privat

20-årsjubileum för Dreamhack

Uppdaterad
Publicerad

Allting började i en skolmatsal i Malung. Nu firar Dreamhack 20-årsjubileum och nära 10.000 spelintresserade är anmälda till arrangemanget i Jönköping.

Långa rader med datorer kommer att ställas upp, närmare bestämt 9.270 platser finns redo inne på Elmiamässan när Dreamhack startar på torsdag morgon. Själv anser man sig vara världens största datorspelsfestival.

– Den närmaste är väl en tredjedel så stor som vi är. Även om efterfrågan är lika stor eller till och med större än tidigare så kan vi inte bygga fler platser på grund av utrymmesskäl, men det är kul att ha varit med om den här resan, säger Fredrik Nyström, pressansvarig för arrangemanget.

För det började i betydligt mindre skala. Ett gäng datorintresserade ungdomar samlades i en skolmatsal i Malung för att programmera och spela ihop.

Flytt till Jönköping

2002 var arrangemanget så stort att man flyttade in i Elmiamässan i Jönköping. Numera är tusentals besökare på plats men framförallt – ännu fler följer det via olika sändningar på nätet.

– Det här har verkligen satt Jönköping på kartan, säger Fredrik Nyström.

Till festivalen kommer man främst för två saker, spela datorspel och kolla när andra spelar. E-sport, som inte existerade som begrepp när Dreamhack startade, har nu vuxit sig enormt stort världen över. Counter Strike, League of Legends och Starcraft är några av spelen som man arrangerar tävlingar i.

Just Counter Strike är det med störst prissumma, 250.000 dollar varav 100.000 dollar, cirka 700.000 kronor till vinnaren. Större delen av prissumman kommer genom crowdfunding, det vill säga publiken själv har bidragit.

– Det är 16 världslag på plats så tävlingen i Counter Strike kommer att få absolut störst intresse, säger Fredrik Nyström.

Tycker om gemenskapen

30-åriga Marie Nässlind är en av dem som besöker årets event.

– Jag höjer medelåldern, men det som är charmen med Dreamhack är att vi är så många människor på samma plats med samma intressen och att man har lika stort utbyte av 17-åringar. Jag gillar gemenskapskänslan här.

Det är hennes femte Dreamhack, men hon sover inte längre i sovsalen som hon gjorde första gången.

– Nu får jag i alla fall lite luft när jag går till hotellrummet.

Hur blir det med maten då?

– Det finns ett salladsställe på området och det är välbesökt, i alla fall av mig.

I helgen sänder SVT live från Dreamhack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.