Foto: Scanpix

Protester mot Sizzlas spelning på Slakthuset

Uppdaterad
Publicerad

Reggaeartisten Sizzla spelar på Slakthuset i Stockholm ikväll, men redan innan spelningen äger rum får den kritik på grund av homofientliga inslag i Sizzlas låtar.

Från början var det tänkt att Sizzla skulle spela på Hornstull Strand i Stockholm, men den spelningen stoppades efter protester mot hans låttexter. I ”To The Point” uppmanar Sizzla exempelvis till mord mot homosexuella.

På Facebook har en grupp nu bildats som uppmanar till bojkott av Slakthuset om inte den planerade spelningen avbokas. Facebook-gruppen utlyser samtidigt en demonstration utanför Slakthusets lokaler i södra Stockholm under tiden som konserten pågår.

Sizzlas spelning ställdes in

Enligt gruppens sida på Facebook stöder drygt 3.000 personer demonstrationen.

Tvingades byta lokal

I Norge tvingades Sizzla byta lokal för sin spelning, från stora Rockefeller till en mindre arena. Det rapporterar tidningenDagbladet.

På Rockefellers hemsida skriver ägarna till konserthallen att de bett arrangören att flytta på spelningen. 

”Orsaken är upplysningar om att artisten nyligen brutit med The Reggae Compassionate Act. I denna avsiktsförklaring tog Sizzla och flera andra artister avstånd från diskriminering, bland annat av homosexuella”, står det på sajten.

Beredda stoppa spelning

– Spelningen kommer att bli av. Däremot hade vi aldrig gett bokaren tillträde till lokalen om vi vetat att frågan var såhär infekterad, säger Slakthusets Joakim Heineman till tidningenQX.

Heineman uppger samtidigt att Slakthuset kommer att agera om Sizzla framför låtar med homofientliga inslag:

– Om han hetsar mot någon folkgrupp så stoppar vi spelningen, säger han.

Kulturnyheterna har vid upprepade tillfällen sökt representanter för Slakthuset för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sizzlas spelning ställdes in

Mer i ämnet