Foto: TT

”Äntligen!” – avtalen om scenkonstnärers pension färdiga

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Svensk Scenkonst tillsammans med Teaterförbundet och Sveriges Yrkesmusikerförbund enats gällande pensionsavtalet för verksamma inom konstnärliga yrken. ”Man får väl säga äntligen!”, säger Svensk Scenkonsts vd Ulrika Holmgaard.

Scenkonstpensionerna har varit en följetong av frustration och kritik under en lång period. Varken arbetsgivarna eller fackförbunden har varit nöjda med det system som i sammanlagt 21 års tid stötts och blötts.

I dag meddelar parterna att de nu enats kring hur det nya systemet ska se ut.

– Man får väl säga äntligen! Det centrala är att vi nu beslutat om ett nytt pensionsavtal samt ett världsunikt avtal för omställning och karriärväxling, säger Ulrika Holmgaard som företräder arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.

Gäller på en gång

Avtalen gäller från 1 januari 2015 och ersätter det tidigare systemet med lägre pensionsåldrar för olika yrkesgrupper som regeringen avskaffade vid årsskiftet

I samband med bytet av pensionssystem höjs även dansarnas löner med 10 procent, ett svar på den tidigare kritiken om att det krångliga pensionssystemet pressat ner dansarnas löner.

Får betalt för att ombilda sig

Det som Ulrika Holmgaard kallar för ett ”världsunikt avtal” gör att till exempel dansare och skådespelare, istället för att som tidigare gå i pension en bra bit innan 65, nu kommer få ekonomisk ersättning för att ombilda sig.

– Omställningsavtalet ger möjlighet till ett ekonomiskt stöd under tre års tid. Vilka som får det här stödet bestäms utifrån vissa kvalifikationsregler, förklarar Holmgaard.

Teaterförbundet positiva

Jaan Kolk är förbundsdirektör på Teaterförbundet och en av de som tidigare varit kritisk till den ändrade pensionsåldern.

– Regeringen diskuterade inte med oss när man fattade det här beslutet vilket jag tycker var dåligt. Men om man ställer sig utanför och inte känner till hur det har sett ut tidigare så får man säga att det som nu avtalats är bra.

– Skillnaden är att det gamla systemet var ett passivt pensionsstöd, nu får man hjälp att fundera på vad man ska göra med sitt liv och hitta nya vägar. Det finns exempel från andra länder på den här typen av karriärväxling som varit väldigt positiva, förklarar Kolk och tillägger att det nya systemet är särskilt positivt för frilansare som i princip likställs med tillsvidare anställda.

Minskad budget

Han är dock fortsatt kritisk till att regeringen i fjol beslutade att pensions- och omställningssystemen skulle få en minskad budget på 180 miljoner istället för de tidigare 300 miljonerna.

– Vi har nu tagit vårt ansvar och förhandlat fram ett så bra avtal som möjligt inom de ramar som vi fått. Nu tycker jag att regeringen måste ta sitt ansvar för de har sagt att de pengar som frigörs ska användas till kompetensutveckling. Alltså att en del av de 120 miljonerna som tas bort går tillbaka till de yrkesverksamma. 

Därför har det tagit sån tid

På frågan om varför pensionsavtalen för scenkonstnärer har varit en sån svår nöt att knäcka, eller en ”riktig surdeg” som Jaan Kolk kallar det, svarar han att det från regeringens håll brustit i förståelsen och kunskapen kring hur scenkonstnärer arbetar.

Holmgaard i sin tur tror att problematiken har utgått från att det varit svårt för parterna att enas kring om, och senare hur, parterna skulle kunna överta det kulturpolitiska ansvar som staten tidigare haft för att konstnärer ska ha en rimlig chans att verkar i sitt yrke på toppnivå.

Enligt dem båda är det dock tack vare att regeringen i fjol lämnade över till arbetsgivarna och fackförbunden att själva komma fram till en lösning som man till sist kunnat komma överens.  

– I dag är hela branschen lättade för att vi efter så många år har hittat fram till en lösning som är bra, säger Ulrika Holmgaard och får medhåll av Kolk:  

– Ja det är en positiv dag på det sättet att nu finns det en konstruktion som är anpassad till framtiden och det sättet som scenkonstnärer nu arbetar.  

Mer info om de nya avtalen kan du hitta på Svensk Scenkonsts hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.