Ringarna är nu återlämnade till Medelhavsmuseet i Stockholm. Foto: Svenska Dagbladet

3000-åriga guldringar postade till Svenska Dagbladet

Uppdaterad
Publicerad

Guldringarna visade sig varit försvunna från Statens museer för världskultur utan att de visste om det.

Kulturredaktionen på Svenska Dagbladet fick en dag ett kuvert innehållande två guldringar och ett anonymt brev:

”Bifogade föremål är 2 ringar av guld. De är äkta och härrör från Rhodos och Cypern och tillhör det f d Medelhavsmuseet.”

Den anonyma avsändaren ville med återlämnandet påvisa brister hos museimyndigheten vad gäller säkerhet, ekonomi och kunskap, skriver SvD.

Klenoder på vift

Det visade sig att ringarna tillhörde Världskulturmuseerna. Men de visste inte ens att de saknade de 3000 år gamla smyckena från Medelhavet.

– Troligen är det här något som går långt tillbaka i tiden, åtminstone måste ringarna ha tagits med från Medelhavsmuseet före 2007. I samband med att vi flyttade vårt magasin till moderna, anpassade lokaler utanför stan gjordes en totalinventering, säger Lars-Erik Barkman till SvD.

Gripar med människohuvuden

Han tycker att hela historien är märklig men är oerhört glad över att ringarna kommit till rätta och kan ställas ut.

Enligt intendenten Christian Mühlenbock som SvD pratat med kommer en av ringarna från helgedomen Agios Jakovos, en av de platser som ingick i den svenska Cypernexpeditionens arkeologiska utgrävningar 1927-1931.

Den andra är med all sannolikt mykensk och är daterad mellan 1400-1100 f Kr. Ringens motiv är gripar men det ovanliga är att de har människoliknande huvuden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.