Omslaget med de 35 kvinnorna skapar nu internationella rubriker. Foto: AP/TT

35 kvinnor anklagar Bill Cosby för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I senaste numret av New York Magazine träder 35 kvinnor fram och hävdar att de utsatts för sexuella övergrepp av en av USA:s mest kända komiker. Omslaget väcker nu stor uppmärksamhet världen över.

Det senaste numret till New York Magazine skapar nu internationella rubriker. På omslaget syns svartvita fotografier på 35 kvinnor sittandes på stolar, med blicken riktad mot kameran. Under dem syns ett årtal, som sträcker sig från 60-talet fram till 1996.

Siffran representerar årtalet för det påstådda sexuella övergreppet, och i tidningen berättar kvinnorna om hur den 78-årige Cosby ska ha förgripit sig på kvinnor i över 40 års tid.

Rättegången mot Bill Cosby

”Alla 35 har intervjuats separat under en sex månader lång process. Deras berättelser liknar varandra, i allt från deras beskrivningar av förloppet till vad som hände sedan”, skriver reportern Noreen Malone i reportaget, som getts namnet ”Cosby och kvinnorna: Ett oönskat systerskap”.

Dussintals anklagelser

Totalt har 46 kvinnor riktat anklagelser om sexuella övergrepp mot den folkkäre komikern. Cosby har aldrig åtalats för något brott, och har konsekvent nekat till anklagelserna.

Den senaste månaden har anklagelserna intensifierats, efter att New York Times avslöjat att Cosby erkände att han drogat kvinnor i syfte att förföra dem under ett förhör i samband med en stämning 2005. Majoriteten av kvinnorna som nu anklagat Cosby har sagt att de drogats.

Väckt nätdebatt

Den 36:e stolen på omslaget är tom, vilken enligt tidningen ska symbolisera de kvinnor som inte vågat träda fram. Bilden har även gett upphov till hashtaggen #TheEmptyChair i sociala medier, där hundratals nu berättar om sina upplevelser av sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet