Gunilla Herlitz var tidigare vd för Dagens Nyheter. Foto: TT

70 tjänster bort på Expressen

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Expressens nytillträdda vd Gunilla Herlitz om kommande nedskärningar på tidningen.

Resumé, som tidigare rapporterat om Expressens bantningsplaner men senare dementerat uppgifterna, rapporterar nu åter igen att tidningen kommer skära ner på personalstyrkan.

Den här gången var det tidningens nytillträdda vd Gunilla Herlitz som själv meddelade personalen om planerna under ett stormöte.

Medier

Expressen har cirka 530 anställda i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Av dem arbetar cirka 300 redaktionellt.

Ny organisation presenteras nästa vecka

– Det talas om 20 man på tjänstemannasidan och 50 journalisttjänster, men det finns en del vakanser, så vi vet inte hur många riktiga människor det berör, säger journalistklubbens ordförande Olle Forss.

Anställda kan komma att erbjudas avgångsvederlag, men ledningen har ännu inte lagt fram några sådana förslag. En ny organisation presenteras nästa vecka.

Trots dagens besked om neddragningar är Olle Forss försiktigt optimistisk.

– Expressen är bra på att hitta nya inkomster. Jag hoppas att vi vid förhandlingarna senare i september kan ha fokus på att stärka inkomsterna. Det kan vara ett större minus att göra sig av med för mycket folk.

Chefredaktören kommenterar

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftar uppgifterna i ett sms till Dagens Media.

”Vi är förstås väl medvetna om att vi har många duktiga och ambitiösa medarbetare som gör ett bra jobb i dag och därför ska vi genomföra det här tråkiga på ett så seriöst sätt som möjligt” , men tillägger att omorganisationen kommer att diskuteras med fackklubbarna.

Thomas Mattsson skriver att sparpaketet ska sänka kostnaden med 80 miljoner kronor.

”Vi ska som vanligt så här års se över allt: inköp, resor – det är viktigt att vi skapar utrymme för forsatta satsningar så att vi också fortsätter att vinna marknadsandelar. Alla avdelningar här och alla externa leverantörer kommer att påverkas”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet