Björn Ulvaeus invigde ABBA-museet i maj i år. Nu får museet kritik för att ha krävt spädbarn på inträde. Foto: Scanpix

ABBA-museet backar om inträde för småbarn

Uppdaterad
Publicerad

Spädbarn har tvingats betala 50 kronor för att komma in på ABBA-museet i Stockholm. Efter kritik ska museet nu ändra sina entrépriser.

ABBA-museet på Djurgården lanserades häromveckan som Stockholms nya stora turistattraktion. Men för de yngsta gästerna har besöket blivit en oväntat dyr historia – museet har nämligen krävt inträde på 50 kronor för spädbarn. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

Prissättningen står i kontrast mot många andra museer, där en vanlig modell är att barn under sex år går in gratis. En besökare säger till DN att hon blev förvånad över att avkrävas inträde för sin lille son som sov i bärsele.

Abbamuseet

– Vi ifråga­satte det hela, men det kändes ­jobbigt att ställa till med en scen. De sa bara att ”alla ska betala”, säger hon till DN.

”Korkade beslut”

Mattias Hansson, vd för ABBA-museet, möter kritiken genom att backa i flera steg. Redan i intervjun med DN säger han att barn under tre år inte ska behöva betala för att komma in på museet.

Och när Kulturnyheterna intervjuar Hansson senare under onsdagen har han ändrat sig igen. Nu är gränsen flyttad ännu en gång, så att alla barn under sex år går in gratis.

– Jag hoppas att våra besökare uppskattar mer att jag ändrar mig än att jag står fast vid korkade beslut, säger han.

”Kan få kompensation”

Nu söker ABBA-museet den kvinna som intervjuats i Dagens Nyheter för att erbjuda kompensation. Samma sak gäller, säger vd:n, alla som behövt betala entré för småbarn.

– De kan söka sig till oss och få kompensation, säger han.

Mattias Hansson slår samtidigt fast att bakgrunden till prissättningen är att museets finansiärer måste få tillbaka sina investeringar.

– Vi är en kommersiell aktör, och vi måste få tillbaka de pengar vi har satsat. Men det ska inte barnen behöva betala, de ska gå gratis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Abbamuseet

Mer i ämnet