Ace Wilder tävlar med ”Wild child”. Foto: Jessica Gow/TT

Ace Wilder: Alla hade åsikter om mina dansare

Uppdaterad
Publicerad

Inför debuten krigade hon för att få backas upp av svarta dansare.

Nu tävlar Ace Wilder i Melodifestivalen för tredje gången – och fortsätter att låta samhällsengagemanget synas på scen.

– Jag kommer nog alltid kämpa för the underdogs, säger hon.

Hon fick sitt genombrott med ”Busy doin nothin” i Melodifestivalen 2014 och stod enligt många tv-tittare för det ”udda” och ”alternativa” inslaget i tävlingen. Sedan blev det ett år till. Och ett till.

I år är Ace Wilder en av programmets mest rutinerade artister, men fortfarande något annat än en typisk Melodifestivalen-deltagare. I samtliga framträdanden har hennes samhälleliga engagemang bubblat under ytan. 2014 fick hon sällskap på scenen av nästan enbart svarta dansare. Det fick hon kämpa för.

Melodifestivalen 2017

– Det var inte självklart. Första året var det väldigt många diskussioner kring det där, men jag var bestämd. Jag kommer inte ändra mig, det här är en självklarhet för mig. Jag ska inte behöva byta ut dansare för att de är mörka. Det känns konstigt. Dansarna var skitbra och de skulle få jobbet. Jag kommer inte låta stereotypa idéer bestämma någonting.

”Alla hade åsikter”

Var det diskussioner med produktionen?

– Jag vill inte hänga ut någon, men alla hade åsikter. Det kanske inte var officiella grejer men...jag tror att folk försökte var snälla, men de sa att ”folk kanske inte röstar på dig på grund av det här”. Jag kände att okej, då får det bli så. Jag kan inte ändra mig. Det är en dum anledning som jag inte kan stå för.

Det var första året du var med. Var det tufft att säga ifrån?

– Grejen är att jag var inte 16. Jag var 31 och hade lite livserfarenhet och gjorde inte det här för att bli kändis. Jag ville skapa och stå på scen.

2015 och i år har Ace Wilder valt dansare som inte jobbat med stora produktioner tidigare.

– Dansarna jag hade förra året var dansare som var lite mer underdogs och det här var kanske deras första chans. Jag vill hjälpa nya att ta sig in i branschen. Efter ett tag tar man in dem man känner till och det blir samma energi hela tiden. Killarna som är med mig i år har aldrig gjort Melodifestivalen eller något stort. Men de ska också få en chans att visa vad de kan.

”Jag är lite mer...show it by living”

Har du alltid haft ett samhällsengagemang?

– Alltid. Det är inte så att jag skriker ut det på gatan, jag kan ibland tycka att folk pratar mer än vad de gör. Jag är lite mer...show it by living. I ställer för att säga mycket så är jag såhär.

2015 stod Ace Wilder för ett av startfältets mest komplicerade nummer tekniskt sett. Det slutade med att pressen gav henne panikångest. I år har hon återgått till det mer avskalade.

– Det där var stress. Jag gick konstant runt och tänkte på saker jag inte kunde kontrollera och det var bara onödigt. I den här tävlingen har man tre minuter på sig...för mig kändes det inte roligt. Nej, det där var inte min grej.

Panikångesten botade hon men några få besök hos en terapeut.

– Han sa: när du tror att du ska dö, tänk på vad som är det allra värsta som kan hända. Det funkade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet