Adelsohn Liljeroth om kulturpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Som medlem av kulturutskottet och kulturpolitisk debattör har Lena Adelsohn Liljeroth uttalat sig i ett flertal kulturfrågor. Här kan du läsa en del av hennes tidigare uttalanden samt kommentarer från hennes första presskonferens som minister.

Nivåerna i a-kassan Regeringens beslut att höja avgifterna till a-kassorna har oroat flera kulturarbetare. Beslutet väntas slå hårt mot till exempel skådespelare som ofta inte jobbar heltid under hela året. Lena Adelsohn Liljeroth sade sig vara medveten om kritiken, men hade inte i dagsläget någon lösning att erbjuda.

Flytt av riksutställningar och riksantikvarieämbetet Adelsohn Liljeroth berättade på presskonferensen att hon personligen skulle vilja att den förra regeringens beslut att flytta riksutställningar och riksantikvarieämbetet till Gotland ska rivas upp. Statsminister Fredrik Reinfeldt bröt dock in här och påpekade att det här är en typ av beslut som regeringen fattar gemensamt. Frågan tycks dock inte vara helt låst.

Fri entré på statliga museer Lena Adelsohn Liljeroth står fast vid regeringens beslut att skrota reformen med fria entréer på statliga museer från årsskiftet. Enligt regeringens beslut ska dock barn och unga fortfarande kunna gå gratis på de statliga museeerna. Pengarna som använts till de fria entréerna behövs för att bland annat ta hand om museernas befintliga samlingar, menar Adelsohn Liljeroth.

– Det kommer att behövas väldigt stora satsningar inom kulturarvet, vi har inte råd med allting, säger hon till TT.

Om garantilön för konstnärer Socialdemokraterna lovade i sitt valmanifest att antalet konstnärer som får garantilön skulle fördubblas från 150 till 300 stycken. Adelsohn Liljeroth kallade löftet för fantasilöst i ett pressmeddelande och framhöll istället att fler konstnärer skulle ges möjlighet att leva på sitt skapande.

”Till exempel vill vi förändra skatteregler, anpassa ersättningsregler och skapa ett större hänsynstagande till den mycket speciella situation som många kulturskapare lever i. Det handlar om att kunna leva på sitt skapande och inte bara vara hänvisad till stipendier eller politikers nyckfullhet. Många av de förslag vi har för att underlätta för småföretagare gynnar i allra högsta grad kulturskapare som faktiskt i många fall också kan betraktas som just småföretagare.”

Om public service I en debattartikel i tidningen Stockholm City i somras vände sig Adelsohn Liljeroth mot en bild av moderaternas kulturpolitik som det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU tecknat. En av frågrona hon tar upp rör verksamheten för Sveriges Television och public service.

”Ännu en lögn är att moderaterna vill avskaffa public service, det vill säga det uppdrag som Sveriges Television har.

Sanningen är att vi snarare vill stärka public service, i så måtto att vi vill att SVT ska satsa mer på program, som de kommersiella kanalerna inte gör. Dit hör exempelvis kvalificerade kommenterande program, nyheter, program på minoritetsspråk, drama, dokumentärer samt barnprogram av hög standard. Bred underhållning och vissa sportsändningar behöver inte produceras med hjälp av skattemedel.”

Under presskonferensen på Rosenbad under tisdagen fick Adelsohn Liljeroth frågor kring finansieringen av public service. Hon kan tänka sig att verksamheten på SVT, SR och UR finansieras via skattesedeln snarare än via en tv-avgift framöver. Det är dock en fråga som hon skulle återkomma till.

Halverat sändningstillstånd I budgeten halverade regeringen tillståndsperioden för public service till tre år. Det år bra att regeringen på så vis får möjlighet att påverka public service under en mandatperiod, menade Adelsohn Liljeroth. Det förkortade sändningstillståndet gör det möjligt att ”se över ambitioner som är för lågt satta, bland annat för funktionshindrade”, hävdade kulturministern.

Nationella minoriteter Lena Liljeroth Adelsohn fick också frågan om vad hon vill göra för att främja kulturutbudet för landets fem nationella minoriteter – judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Hon sade sig dock inte vara tillräckligt insatt i frågan för att kunna leverera ett uttömmande svar i nuläget.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.