Adnan Syed i fängelset 2016. Arkivbild. Foto: TT.

Adnan Syeds fall prövas igen

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkt felaktige morddömde Adnan Syed, vars fall uppmärksammades i podcasten ”Serial” får en ny rättegång, uppger nyhetsbyrån AP.

Adnan Sayed dömdes 1999 till livstids fängelse för att ha mördat och grävt ner sin ex-flickvän Hae Min Lee. Fallet granskades i podcasten ”Serial”, där det framkom att det fanns stora frågetecken kring alibi, motiv och tidslinje, och att de inte var ordentlig utredda. Avsnittet fick stor uppmärksamhet på grund av den bristande bevisningen i fallet och fick många att ifrågasätta om rättegången hade skett på korrekta grunder.

Under torsdagen meddelade en domare i Baltimore att fallet tas upp igen. Bland annat är det på grund av de tveksamheter i det förhör som hölls med en mobilmastexpert kring data från Syeds mobiltelefon och som skulle kopplat honom till mordplatsen.

Syeds advokat Justin Brown kallade att beskedet om en ny rättegång för ”en ofattbar seger” som han kämpat för i åtta år.

Brown fick under en presskonferens frågan om ifall den nya rättegången hade blivit av utan uppmärksamheten i podcasten.

”Jag tror inte det”, svarade han, skriver New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.