Ola Salomonsson, som företrädde Gottfrid Svartholm Warg i Pirate Bay-målet, har inte fått något samtal från sin forne klient. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Advokaten: ”Jag har inte talat med honom”

Uppdaterad
Publicerad

Nu utlämnas Gottfrid Svartholm Warg från Kambodja till Sverige. Men Ola Salomonsson, Wargs advokat i The Pirate Bay-rättegången, säger att han inte hört av sin klient.

Det har gått fem dagar sedan Gottfrid Svartholm Warg greps i Kambodja. Men advokat Ola Salomonsson, som företrädde Warg i The Pirate Bay-rättegången 2009, har ännu inte hört ett ord från sin forne klient.

– Nej, jag har inte talat med honom. Formellt är jag inte hans ombud förrän han får tag på mig. Jag kan inte självpåtaget sätta igång och ringa, det måste komma en begäran från hans sida, säger Ola Salomonsson till Kulturnyheterna.

”Domen är inte avtjänad”

Advokaten säger att han antar att gripandet beror på att Gottfrid Svartholm Warg ännu inte avtjänat straffet han fick i The Pirate Bay-domen.

– Det är hur som helst så att han har en dom som inte är avtjänad. Det är det jag kan peka på konkret. Utöver det ska man inte låta spekulationerna fara iväg, säger han.

Ola Salomonsson räknar med att höra något från Warg först när denne är tillbaka i landet.

– Om det har varit någon rättslig problematik kring utlämnandet måste han ha haft en kambodjansk advokat. Jag tror knappast att jag kommer in i bilden förrän han kommer hit. Då hör han förmodligen av sig, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.