Ai Weiwei dansar ”Gangnam Style”. Foto: Skärmdump från Youtube.

Ai Weiwei gör Gangnam style-parodi

Uppdaterad
Publicerad

Världens kanske mest omtalade konstnär har också gjort en Gangnam Style-parodi, och riktar udden mot den kinesiska regimen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har gjort det. Britney Spears har gjort det. Nu har Gangnam style-febern drabbat även Ai Weiwei, som hoppar på tåget av parodier (och hyllningar?) och tar tillfället i akt kritisera den kinesiska regimen i sin tolkning av låten.

Ai Weiweis version av heter ”Grass-Mud Horse Style”. På mandarin låter ”Grass Mud Horse Style” som ett fräckt ord, som myndigheterna anser är oanständigt och har förbjudit på kinesiska sajter, rapporterar The Guardian. Kinesiska oppositionella internetanvändare använder ofta den typen uttryck för att protestera mot nätcensur.

Ai Weiwei

”Grass Mud Horse” är också titeln på ett konstverk av Ai Weiwei, där han fotograferat sig själv naken, endast skyld av ett mjukisdjur.

I videon till ”Grass Mud Horse Style” dansar också Ai Weiwei med handbojor, vilket kan vara en referens till de 81 dagar Ai Weiwei tvingades tillbringa i husarrest förra året, efter att de kinesiska myndigheterna anklagat honom för skattebrott.

Det tog dock inte lång tid innan videon plockades bort från kinesiska sajter, enligt SR:s Kulturnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet