SVT sägs vara del av SD:s mediestrategi

Uppdaterad
Publicerad

Att SVT låter Jimmie Åkesson tala ut på bästa sändningstid i talkshowen Skavlan får kritik. Krönikören Clemens Poellinger skriver att SVT lägger sig som ”en studsmatta för propaganda”.

I går kom nyheten om att Jimmie Åkesson återkommer till jobbet som partiledare för Sverigedemokraterna vid månadsskiftet. Ett besked han gav i en intervju med Fredrik Skavlan som kommer sändas i SVT1 på fredag, men som redan under måndagen nådde pressen.

Nu kritiseras SVT för att vara en del av SD:s pr-maskineri.

Medier

Krönikören Johan Croneman skriver under rubriken ”Skavlan och SD – vem använder vem?” att ”hade jag varit politisk reporter på SVT hade jag nog också varit rätt upprörd över att man låter en av de hetaste politiska potatisarna just nu hamna i myssoffan istället för i den politiska grillen”.

”Etiskt tveksamt”

Dalademokratens chefredaktör Göran Greider skriver att ”när underhållningsprogrammen blir nyhetskanaler har något gått fel. Det bidrar till att normalisera ett i grunden rasistiskt parti”.

Svenska Dagbladets krönikör Clemens Poellinger slänger i sin tur ut frågan om det inte är en helt vanlig partiledarintervju som förekommit många gånger förr i programmet ”eller är det möjligen etiskt tveksamt att låta SD:s starkaste varumärke gästa SVT:s dito? Ja, jag hävdar att SVT potentiellt – det får intervjun i sin helhet senare utvisa – lånar sig till att bli verktyg i en osmaklig mediestrategi, att för en stund tjänstgöra som ett 'Russia today', att allt sedvanligt heligt tal om opartiskhet till trots lägga sig som en studsmatta för propaganda.”

SVT: Felbeskrivning av Skavlan

Thomas Hall är programchef på SVT Nöje och tycker att kritiken bygger på en missuppfattning.

– Jag tycker att det är en felbeskrivning av programmet Skavlan som har en otroligt kompetent redaktion och Fredrik Skavlan som är en kompetent journalist, säger Thomas Hall och tillägger att Skavlan är mer än ett underhållningsprogram.

– Det är en talkshow med aktualitetsprofil.

Hur kommenterar du kring kritiken om att Skavlan och SVT blir en del av SD:s mediestrategi?

– Nu har jag sett materialet och jag har svårt att se hur det ska kunna användas som propagandafilm för SD.

Därför valde Åkesson Skavlan

Varför tror du att Jimmie Åkesson väljer just Skavlan när det kommer till att meddela den här nyheten?

– För att Skavlan-redaktionen har de envisaste medarbetarna och möjligheter att bearbeta folk över lång tid, säger Thomas Hall och berättar att redaktionen under lång tid haft kontakt med Åkesson.

Vem var det som väckte idén om intervjun?

– Just förra veckan tror jag att det var Jimmie som kontaktade redaktionen och sa att han var redo för en intervju.

Tycker du inte att det är problematiskt och kan tolkas som att SVT blir en del av SD:s mediestrategi?

– Nej inte så länge man gör en redaktionell bedömning av nyhetsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet