Lisette Pagler i rollen som Mimi/Anita. Foto: Johan Paulin/SVT.

”Bästa tv-serie”: Äkta människor vann Prix Italia

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s dramaserie Äkta människor vann i dag priset som bästa tv-serie 2013. Seriens huvudrollsinnehavare mottog priset på plats i Turin.

Första säsongen av Äkta människor har sålts till ett 50-tal länder och vunnit internationella priser. I dag fick huvudrollsinnehavaren Pia Halvorsen motta priset Prix Italia för Bästa tv-serie på plats i Turin i norra Italien.

”Serien sticker ut”

Juryn motiverar sitt val så här: “Konceptets originalitet gör att den här serien sticker ut. [...] Vi har särskilt gillat Lars Lundströms intelligenta manus och seriens snygga stil och känsla.”

– Det här är fantastiskt kul och ett kvitto på att Sverige kan producera tv-drama som går hem i hela världen, säger Christian Wikander, programchef på SVT Drama i ett pressmeddelande. Just nu rider vi på en härlig internationell våg med Äkta människor och Bron som våra flaggskepp.

Prestigefullt pris

Prix Italia har delats ut sedan 1948 och anses vara ett av världens mest prestigefulla tv- och radiopris.

Den andra säsongen av Äkta människor börjar sändas i SVT1 den 1 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.