Ålder inget hinder för storroller

Uppdaterad
Publicerad

Svårt för kvinnliga skådespelare att få roller när de blir äldre? Inte i Frankrike. Det säger regissören Olivier Assayas, aktuell på Göteborgs filmfestival.

Att kvinnliga skådespelare har svårt att få intressanta och större roller när de blir äldre, är ett känt problem i skådespelarbranschen.

I veckan gick skådespelerskan Julia Dufvenius ut och kritiserade bristen på intressanta kvinnoroller för skådespelare i medelåldern.

GIFF 2015

I dramat ”Moln över Sils Maria” spelar Juliette Binoche en skådespelerska som tampas med att bli äldre.

Visas på Göteborgs filmfestival

I filmen syns hon i rollen som Maria Endes, som tackat ja till att spela i nyuppsättningen av den pjäs som gjorde henne berömd som ung. Då spelade hon ett ungt stjärnskott. Den här gången ska hon vara den äldre damen i dramat, en bitter kvinna som begår självmord. En roll som hon har svårt att identifiera sig med.

Filmen går upp på svenska biografer i februari, och visas just nu på Göteborgs filmfestival. Kulturnyheterna träffade filmens regissör, franske Olivier Assayas.

Motsatt trend i Frankrike

Kulturnyheterna: När jag ser filmen tänker jag på att det kan vara ganska deppigt att åldras som kvinna. Vad säger du om det?

– Det är inte alls så jag menar! Det handlar mer om att vi alla åldras, man förlorar något och man vinner något. Det handlar bara om att acceptera att tiden går, att starta ett nytt kapitel. 

Men som äldre kvinna är det ju svårare att få roller, jämfört med om du är en äldre man.

– Nej det stämmer inte. Det beror på kulturen. I Frankrike är det tvärt om, kolla vilka som är de stora stjärnorna där. Vilka skådespelare du använder för att lansera och samla pengar till en film. Det är Catherine Deneuve, Nathalie Baye, Fanny Ardant, säger han.

Spelar mot Twilight-skådespelare

Twilight-stjärnan Kristen Stewart gör rollen som Juliette Binoches assistent i ”Moln över Sils Maria”.

Först tänkte Olivier Assayas att hon skulle spela det unga stjärnskottet som ska ta över Binoches gamla roll i filmen, men Kristen Stewart tyckte att den andra rollen var mer intressant. Assayas är glad att hon tackade ja.

– Jag tycker hon är en av de största skådespelarna i sin generation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GIFF 2015

Mer i ämnet