Alexandra Pascalidou möter tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Vi har alla sett dem, sitta på gatan utanför livsmedelsbutiker med pappmuggar i sina händer, tigga. Vi talar om dem och vi har ofta åsikter om det, men hur många av oss har verkligen pratat med någon av dem? Under ett års tid har programledaren Alexandra Pascalidou följt människorna som lever som tiggare, från Rumänien till Borås.

Organiserade tiggarligor och rika maffiabossar som skor sig. Idéerna om vilka ”de” är och varför ”de” egentligen tigger, har varit många. Men i dokumentärserien ”Vi kallas tiggare” så träffar vi människorna bakom schablonen. 

– De kliver ut ur skuggorna, de får konturer ifrån den här stora gråa massan och vi lär känna människorna, berättar Alexandra Pascalidou som är programseriens programledare.

”Jag är född i Rumänien”

I första avsnittet möter vi tvåbarnspappan Mihai som bor i en husvagn i skogen och klär ut sig till en staty av guld för att kunna försörja sig. Flori som är gift med en romsk man, söker jobb på de hemlösas gatutidning Faktum i Göteborg. Och mamman Bella och dottern Clara, söker skydd mot natten på en upplyst offentlig toalett i centrum. Alla finns de i Borås och alla kommer de från staden Buzău i Rumänien.

– Jag är född i Rumänien. Mina föräldrar kom dit efter det grekiska inbördeskriget i slutet på 1940-talet och när de inte ville att jag skulle förstå vad de pratade om, så pratade de på rumänska, så jag lärde mig det, säger Pascalidou och berättar att även om hennes rumänska språkkunskaper var begränsade, så var det användbart, bland annat när hon senare i serien följde med de medverkande till Rumänien.

De lämnar sina barn

– Vi frågar dem såklart också hur länge de tänker stanna och hur länge de kan lämna sina barn, det dem älskar mest i världen, för att komma hit och sitta i den iskalla asfalten, i minusgrader, för att förödmjukas. För det är också det dem gör, säger Pascalidou.

När Mihai ringer sin äldsta dotter från Sverige till Rumänien, säger hon i telefonen: ”Det vore bra om du inte tiggde, utan sökte jobb istället”.

– Jag har inget val, säger Mihai och börjar gråta framför kameran.

Men det är inte bara tiggandet i sig som är svårt. Utan även människors fördomar. Mitt på dagen sitter Bella utanför tunnelbanan när en man börjar ropa efter henne:

– Att du inte skäms! Ni skämmer ut oss andra! Vem är din chef? Ni är en maffia, ni jobbar för någon annan, ropar mannen tills Clara efter ett tag börjar gråta.

Alexandra Pascalidou kommer nära sina intervjupersoner. Men när hon vill tillbringa natten tillsammans med Bella och Clara, säger Bella ”nej”.

Hon ber dig att inte bo med henne – varför gjorde hon så?

– För att de skäms. Hon säger; varför skulle en människa som har ett hem vilja bo med mig?

Och just det där var så starkt och i synnerhet att jag också hade valet att gå iväg och svepa in mig i ett duntäcke, säger Alexandra Pascalidou, programledare för serien. ´

Del 1 av 3 av dokumentärserien ”Vi kallas Tiggare” sänds torsdag i SVT1 klockan 21:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.