Alliansen kritiserar regeringens kulturbudget

Publicerad

Igår kom alliansens skuggbudget. På kultursidan fanns knappt någon nyhet. Däremot riktas en hel del kritik mot regeringens kulturbudget och flera av deras förslag.

Allianspartiernas kulturbudget är i stort sätt samma budget som de gick till val på. Bland de få nya förslagen i budgeten finns ett gällande psalmsång i skolan. De fyra partierna vill ha ”ett förtydligande av skollagen så det blir tydligt att enskilda konfessionella inslag, såsom psalmsång, blir tillåtna”.

Satsar 280 miljoner mindre än regeringen

En av de få skillnaderna jämfört med budgeten de gick till val på är att den har minskat med några miljoner. Sammanlagt satsar allianspartierna runt 280 miljoner kronor mindre på kulturen än vad regeringen gör. 

– Regeringen har 276 miljoner mer än vad alliansen har i sin kulturbudget. Men samtidigt har de en gigantisk skattehöjning som drabbar kulturen hårt. Nämligen genom att man dubblar arbetsgivaravgiften för de som är under 26 år. Min gissning är att när man räknar ut hur mycket höjningarna av arbetsgivaravgifterna kostar så finns det inte mycket kvar, om ens något, av de 276 miljonerna, säger Per Bill (M), ordförande i kulturutskottet.

Kritik mot regeringen

Skuggbudgeten innehåller en del kritik mot regeringens kulturbudget. Allianspartierna tycker att regeringen tar bort pengar från grupper med stora behov, till exempel de äldre. Även den fria entrén till statliga museum ifrågasätts.

– Man slösar bort pengar på fria entréer vid våra museum och på att subventionera rika barns kulturskola, säger Per Bill (M), ordförande i kulturutskottet.

Omdebatterade förslag

Flera av regeringens budgetförslag har skapat debatt de senaste veckorna. Det har främst handlat om planerna att dra in stödet till Medelhavsinstituten, Terminologicentrum och till svenskundervisningen utomlands.

Ett annat omtalat förslag är den kommande avveckling av Myndigheten för kulturanalys. Det sistnämnda finns med i allianspartiernas skuggbudget men de andra tre förslagen motsätter sig alliansen.

– Alla fyra besparingarna är dåliga. Tre av de säger vi direkt nej till. Vi har pengar i vår budget för att driva dem vidare, säger Per Bill (M), ordförande i kulturutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.