Stephen Colbert är galans värd. Foto: AP/TT

Allt du behöver veta inför Emmy-galan

Uppdaterad
Publicerad

President Trump tros bli ett återkommande tema på årets Emmy-gala. Värden Stephen Colbert har fått ökade tittarsiffror tack vare sitt Trumpskämtande och Alec Baldwin är nominerad för sin presidentimitation i Saturday night live.

Men det handlar ju främst om tv-serierna. Här är några kategorier som kan bli extra spännande.

The Feud-fejden

HBO:s The Feud handlar om det antagna fiendeskapet mellan skådespelarna Joan Crawford och Bette Davis. I serien (och i verkligheten) nominerades Davis, men inte Crawford, till en Oscar för What ever happened to baby Jane om en åldrad barnstjärna som vårdar och plågar sin rullstolsburna syster.

Statyetten gick slutligen till Anne Bancroft, som inte var på plats. Crawford accepterade priset i hennes ställe och stal därmed strålkastarljuset från Davis. Både Susan Sarandon, som spelar Bette Davis, och Jessica Lange, som spelar Joan Crawford, är nominerade till en Emmy i år i kategorin bästa kvinnliga skådespelare i en tv-serie.

GoT får stryka på foten

Game of thrones-fans har ingen anledning att ha uppesittarkväll. Serien började sändas för sent för att komma med på nomineringslistan i år. I och med att serien vann bästa drama-serie både förra och förrförra året är det kanske dags att låta någon annan vinna. Fem av sju serier i kategorin nomineras för första gången, till exempel House of Cards, The Crown och Stranger things.

Vitt Emmys?

Sterkling K Brown är nominerad för This is us Foto: AP/TT

Oscarsgalan har tidigare kritiserats för att premiera vita skådespelare, men det ser inte alltid mycket bättre ut i serie-världen. Om Sterling K Brown vinner i kategorin bästa manliga skådespelare i en dramaproduktion blir han den första svarta manliga vinnaren sedan 90-talet. Brown är nominerad för sin roll som Randall i This is us.

Chans till svensk staty

För de som följer familjen Skarsgårds förehavanden i Hollywood gäller det såklart att hålla ett öga på kategorin bästa manliga biroll i en serie där Alexander Skarsgård är nominerad för sin rollprestation i Big little lies.

Galan sänds på söndag klockan två på natten svensk tid.

Alla nomineringar finns på Emmys hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.