Skildringar av Ronaldo med nattfjäril Foto: Heavy.com/MothCristiano

Allt om Ronaldo och nattfjärilen

Uppdaterad
Publicerad

En nattfjäril landade intill Ronaldos öga.

Hans ansikte tårades i vredesmod. Sedan vann Portugal fotbolls-EM.

Kulturnyheterna identifierar flygfäet och analyserar #RonaldoMoth.

”I vanliga fall brukar de vilja krama Ronaldo”, sa TV4:s kommentatorer när en supporter sprang in på planen under gårdagens match mellan Portugal och Frankrike. Cristiano Ronaldo, var emellertid redan utbytt.

18 minuter in i första halvlek tvingades stjärnspelaren avbryta och bars ut på bår. En minut innan det hände, förvreds Ronaldos ansikte i ett sorgesamt grin. Han hade signalerat om byte. Publiken lät. Ögonen tårades. Samtidigt satte sig en nattfjäril i hans ansikte, strax intill ögat.

Fjäril identifierad

Liknelser med omslaget till skräckklassikern När lammen tystnar (och andra skämt) dök snabbt upp på nätet. Det skapades minst 50 Twitterkonton om Ronaldo och hans ”moth” – nattfjäril. Hashtaggen #RonaldoMoth tog också fart. En metafor? Eller ett varsel? Ronaldo gick från fjäril till puppa, medan hans Portugal vidgade vingarna och flög. Det blev 1-0-seger efter förlängning.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger att det mesta pekar på att nattfjärilen från matchen var en gammafly.

– Den heter så för att den har en metallfläck som ser ut som ett grekiskt gammatecken på vingarna. Alltså bokstaven gamma.

”Kan hända att de är väldigt på”

Flera representanter från gammafly-familjen var aktiva på fotbollsplanen under sena söndagskvällen.

– Generellt dras nattfjärilar till ljus, och på den där fotbollsstadion smäller de på rätt feta strålkastare, säger Didrik Vanhoenacker.

– Dåligt väder gillar nattfjärilar inte heller att flyga i. Vid dåligt väder kan de låta bli att flyga i flera dagar. Om det då blir en fin, ljum och vindstilla kväll, kan det hända att de är väldigt på. Rimligen var det ett sådant väder i Paris.

Mer troligt med bortaställ

Bortsett från metamorfosen – förvandlingen från ägg, till larv, till puppa och imago, som gammaflyn har gemensamt med alla andra fjärilar, är det tyvärr svårt att utläsa någon symbolisk betydelse i insektens nedslag i Ronaldos ögonvrå.

Gamma är i det klassiskgrekiska alfabetets tredje bokstav, och står därmed för siffran tre. Som bekant är lite magisk. Det är det.

– I När lammen tystnar är det dödskallesvärmare som förekommer tror jag. Det är extra läbbigt för den har en dödskalle på ryggen, säger Didrik Vanhoenacker.

Att nattfjärilen, som delar något slags släktträd med dödskallesvärmaren men är mer nattaktiv, valde just Ronaldo kan ha flera orsaker. Kanske doftade portugisen av nektar.

– Faktum är att det hade varit mer troligt att fjärilen valde honom om Portugal hade haft sina fula bortaställ på sig i går. Om jag minns rätt är de vita, eller i alla fal ljusa. Man brukar säga att röda blommor pollineras om dagen, medan vita oftast pollineras nattetid. I alla fall stora, vita, väldoftande blommor. Kaprifol och nattviol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.